Kultúra

2011.03.16. 09:05

Kubik Anna Kossuth-díjas - Veszprém megyei kitüntetettek a nemzeti ünnep alkalmából

Ősi, Balatonfüred, Budapest - Kossuth-díjat vehetett át Kubik Anna színművész hétfőn a Parlamentben, miután délelőtt még Baradlaynét játszotta a Balaton-parti városban.

Munkatársainktól/MTI

- Fantasztikus érzés! - kiáltott fel a Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész a Napló érdeklődésére. - Egy kis Veszprém megyei faluból, Ősiből indulva, nehéz pálya után Kossuth-díjasnak lenni, ez egész egyszerűen gyönyörűséges! Nagy utat tettem meg idáig, elmondhatatlanul boldog vagyok.

Kubik Anna munkával ünnepelt: Háy János Háromszögek című családi színjátékát adta elő a Pesti Magyar Színházban, ami ősbemutató is egyben. Hétfőn Balatonfüreden a Pannon Várszínház produkciójában, a Kőszívű ember fiaiban játszotta Baradlaynét, ami szintén különleges számára, hiszen középiskolásként éppen ez a darab volt életének első igazi színházi élménye. Most, a Kossuth-díj átvétele előtt pedig ebben a darabban játszik: ez egy teljes kört leíró, érdekes történet, mondta a színésznő, akit a 11 órakor kezdődött balatonfüredi előadás után rendőri felvezetéssel vittek fel a fővárosba, hogy odaérjen a Kossuth-díj átadására. A nagy rohanás miatt édesanyját nem tudta magával vinni, pedig szerette volna, mondta, ezért másnap, március 15-én leutazott hozzá Ősibe. Lányával és két nővérével együtt ünnepelték meg a nagy eseményt.

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Korzenszky Richárdnak, a tihanyi bencés apátság vezetőjének tudományos és közéleti munkássága, értelmiségnevelő tevékenysége, életútja elismeréseként; Márkus Mihálynak, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének lelkipásztori és egyházvezetői tevékenysége, életútja elismeréseként; Szendi József nyugalmazott veszprémi érseknek papnevelői, egyházkormányzati tevékenységéért, az igazságért való bátor kiállásáért, példaértékű életútja elismeréseként.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át a nemzeti ünnep alkalmából dr. Nagy Zoltánnak, a Pannon Egyetem egyetemi tanárának.

Szakáll Ernő, a Nyárádi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója a belügyminiszter előterjesztésére eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatában részesült.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Életfa Emlékplakett bronz fokozata kitüntetést adományozta dr. Dömötör Sándornak, a Veszprém Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás Zirci Kerületi Hivatal nyugalmazott állatorvosának, állatorvosi munkájáért.

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára dr. Schmitt Pál köztársasági elnök a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából az alábbi kitüntetéseket adományozza, amelyeket dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adott át a Néprajzi Múzeumban. A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést kapta dr. Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság ny. elnöke a bírósági szervezet megújítása, működtetése érdekében végzett munkája, bírói, vezetői és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt elismerésben részesül Hajnal Csaba, az MKB Veszprém Kézilabda Club ügyvezető elnöke és Lackovits Emőke muzeológus, néprajzkutató.

 

A hivatalos indoklás szerint Kubik Anna a legjobb színészi hagyományokat megtestesítő játékáért, a drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes megformálásáért, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként részesült Kossuth-díjban. Kossuth-díjat vehetett át a Veszprém megyéhez szintén kötődő Földes László Hobo előadóművész is, aki annak idején Veszprémben járt vegyipari technikumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!