Kultúra

2011.03.08. 13:30

Tenkes a Retróban

Inota - A legfiatalabbak talán még nem ismerik Eke Máté csínytevéseit, kurucos tempóját, de A Tenkes kapitánya számukra is szórakoztató, egyben élvezetes ráhangolódás nagy nemzeti ünnepünkre. A Honvéd Együttes a Pannon várszínház vendégeként adja elő a produkciót.

Németh F. Bernadett

A darabot ugyan kissé alakítani kell az inotai színpadi lehetőségeknek megfelelően, hiszen A Tenkes kapitányát a Művészetek Palotájában játssza a táncegyüttes, de ez nem jelent problémát, mondta lapunknak Zsuráfszky Zoltán koreográfus, aki a színpadra álítás előtt alaposan szemügyre vette a helyszínt és kért néhány módosítást. A táncegyüttes húsz párral szerepel, s bár nem mind lépnek fel egyszerre egy-egy jelenetben, szükségük van a megfelelő helyre.
 
A Tenkes kapitánya minden korosztály számára élvezetes, a táncos feldolgozás pedig megragadja az 1964-ben készült fekete-fehér filmsorozat legjellemzőbb, egyben legszórakoztatóbb jeleneteit, mondta a rendező-koreográfus. A történet a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket mutatja be. A főszereplő, a furfangos Eke Máté (Zente Ferenc játszotta a filmben )személye köré fonódó események meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a nevezetes és névtelen hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a pipogya labancokat.

 




A Honvéd Együttes az eredeti forgatókönyv átalakításával "táncosan" jeleníti meg a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a kor legendás személyeit, zenei- és mondavilágát. Gazdag néptánc hagyományunkon alapuló virtuóz táncokkal teli produkcióban közel hatvan táncos, énekes és zenész közreműködésével gondoskodnak felhőtlen szórakozásról. A Honvéd Együttes a Pannon Várszínház Tavaszi fesztiváljának vendég együttese. Pénteken este hatkor mutatja be A Tenkes kapitányát az inotai Retro színházban.


Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra írta: Vincze Zsuzsa. Dalszövegek: Túrczi István. Tánczenei szerkesztő: Árendás Péter. Zeneszerző: Sebő Ferenc. Közreműködnek: Honvéd Táncszínház táncosai és zenészei. Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!