Kultúra

2011.04.26. 04:54

Élő mesterségek - A gyerekek megtapasztalhatják a közös munkát

Herend - Ismét egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetnek meg azok, akik a héten ellátogatnak a város művelődési házába. Alig zárt be a Herendi Modellező SE jubileumi bemutatója, már a helyi általános iskolások anyaga tölti meg a ház előcsarnokát és emeleti termét.

Győrffy Árpád

A fotókat, rajzokat, szövegeket, tárgyakat egy rendhagyó iskolai program, az úgynevezett témahét keretében gyűjtötték össze, készítették és rendezték kiállítássá a gyerekek a pedagógusok segítségével. A programot vezető Bak Zsoltné igazgatóhelyettes elmondta, hogy a témahetet a kompetencia alapú nevelési program keretében rendezték. A célja többek között az, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a közös munka, felfedezés, kutatás élményét, közben megismerjék a lakóhelyük és a környék mai és régebbi mesterségeit és rajtuk keresztül elődeink életét.
 
A diákok a legkisebbektől a legnagyobbakig évfolyamonként két-három csoportot alakítva kiválasztottak maguknak egy-egy érdekes foglalkozást és hozzá a munka mai művelőit vagy olyanokat, akik egykor ezt csinálták. Nagypapák, apák, más rokonok, ismerősök mesélték el vagy  mutatták meg nekik munkájukat.
A gyerekek közben fényképeket, leírásokat készítettek, és ha erre mód nyílt, maguk is kipróbálták képességeiket az adott munkában. A többség helyben tanulmányozta a témáját, de több csoport a városon kívülre, Szentgálra, Veszprémbe, Kislődre is elutazott, hogy például a tűzoltók, cukrászok, kertészek munkájával vagy a csuhé feldolgozásával ismerkedjen.

 


 
Voltak, akik már hónapokkal ezelőtt megkezdték a munkát, de az igazán kemény szakasz a témahéten zajlott. A múlt hétfőn összegyűjtötték a még hiányzó anyagokat, kedden feldolgozták ezeket és elkészítették a kiállítást, szerdán ráadásként még egy vetélkedő keretében is bemutatták új ismereteiket.
 A pedagógusok abban bíznak, hogy a gyerekek a különböző mesterségek művelőit jobban megismerve büszkék lesznek az ott élő emberek tehetségére, szorgalmára, és értékrendjükben fontosabbá válik a tisztességgel elvégzett munka öröme az anyagiasságnál.

 

A rendhagyó iskolai napokon a népi kismesterségeket, a bányászok, tűzoltók, kékfestők, méhészek, kertészek, vasúttal kapcsolatos foglalkozások, fafaragók, szakácsok, cukrászok, molnárok, mezőgazdászok, mézeskalács-készítők, könyvtárosok, cipészek, kutyakiképzők, asztalosok, erdész-vadászok és a polgármesterek munkáját ismerték meg, dolgozták fel és mutatták be a gyerekek. Az egyik csoport pedig azt is megvizsgálta, mennyire köszönnek vissza egyes foglalkozások a herendi családnevekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!