Kultúra

2011.05.04. 18:12

Egyeztettek a felsőoktatási koncepcióról, de a kormány még nem döntött

A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI-vel, cáfolva, hogy a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról. Több rektor is megerősítette ugyanakkor az MTI-nek, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.

MTI

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján egy a felsőoktatást firtató felvetésre megjegyezte, hogy tervezetek tömegével találkozik, és "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét - közölte.
   
Az origo.hu birtokába került koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A hírportál úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.
   
Információi szerint a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

A hírportál hozzátette, hogy az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból.
   
Az oktatási államtitkárságon szerdán az MTI kérdésére annyit mondtak, hogy tart a felsőoktatási törvény koncepciójának egyeztetése. Későbbi közleményükben utaltak arra: február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és az érintett intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról. Mint írták, a dokumentumban a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezték meg.
   
Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.
   
Több érintett rektor és polgármester az MTI-nek aggodalmát fejezte ki az átalakításra vonatkozó elképzelések miatt, és jelezte: kiáll a helyi intézmény önállóságának megmaradásáért.
   
A Kaposvári Egyetem csak a sajtóból értesült az átszervezési koncepcióról. Lévai András sajtószóvivő közölte: tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, "a kaposvári nem volt köztük". Hozzátette, ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat az intézmény önállóságának megmaradásáért.
   
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere reméli, hogy egy nem végleges változat került a rektorok elé, mert az szerinte ebben a formájában sok kárt okozna. Úgy véli: érhető, hogy a kormányzat csökkenteni kívánja az államilag támogatott hallgatói létszámot, elhibázott lépés lenne azonban, ha ez a vidéki egyetemi városok rovására történne.
   
Győr polgármestere szerint aggodalomra adnak okot azok az elképzelések, amelyek értelmében a győri Széchenyi István Egyetem elvesztené önállóságát. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) azt mondta: hivatalosan nincs tudomása ilyen elképzelésről, csupán "pletykákból" hallottak erről. Arról is beszélt, hogy Győr és egyeteme évek óta azokat az oktatási elképzeléseket valósítja meg, amelyeket a jelenlegi kormányzat vall, s harcolni fognak az egyetem önállóságáért.
   
Kara Ákos (Fidesz) győri képviselő, a parlamenti foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke kiemelte: a városnak és a térségnek szüksége van erős, önálló győri egyetemre, ahol a munkaerőpiacon hasznosítható képzést kínálnak. "A legjobb szociálpolitika az, ha vannak megfelelő munkahelyek" - mondta, hozzátéve, "olyan oktatási koncepció van a városban, amely erősen épít a Széchenyi István Egyetemre".
   
Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora a megjelent információkat csak egy lehetséges forgatókönyvnek nevezte, s úgy fogalmazott: "mi azt reméljük, hogy lesz olyan alternatíva, amelyben legalább megemlítik az egyetem nevét".
   
Faragó Sándor, a soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora az MTI megkeresésére megerősítette, hogy valóban volt a múlt héten a témában egyeztetés.
   
A Debreceni Egyetem (DE) rektora közölte: mindenképpen kell strukturális változás az államilag finanszírozott felsőoktatásban, de azt hatástanulmányokkal megalapozottan, nem "lóhalálában" kell megoldani. Fábián István részt vett azon az egyeztetésen, amelyen a szakállamtitkárság felvázolta elképzelését a felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről. A rektor hozzátette: ezek még csak elképzelések, várják a tárca írásos koncepcióját, hogy arról kialakíthassák véleményüket.
   
Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora nem kívánta kommentálni a megjelent sajtóinformációkat. Gyurcsány Ferenc (MSZP) volt miniszterelnök Pécsen sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar felsőoktatás derékba törése és évente több tízezer, gimnáziumot végzett ember életének kettétörése lenne az állami felsőoktatási intézmények, valamint az állami finanszírozásban tanuló egyetemi hallgatók létszámának felére csökkentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!