Kultúra

2011.05.30. 11:23

Élethű babák kiállítása

Lovas - Különleges világban érezhetik magukat a látogatók a faluház pénteken nyílt kiállításán, mert első pillantásra nehéz eldönteni, hogy a terem melyik oldalán látható gyerekek igaziak.

Győrffy Árpád

A valóságos helyzeteket idéző környezetben látható újszülöttek, néhány hetes csecsemők, néhány éves gyerek többsége éppen úgy ül, fekszik, áll, olyan ruhában van, mintha valami varázsló egy adott pillanatban mozdulatlanná tette volna mindegyiket.

Persze, csak kiállításról van szó, melyen Molnárné Farkas Irén porcelánbaba készítő és Kátai Valéria rebornbaba készítő mintegy száz munkáját nézhetik meg az érdeklődők.

A babakészítés rejtelmeiről a kiállítást megnyitó Czibuláné Csicsman Erzsébet aranykoszorús babakészítő beszélt, aki a két kiállítóhoz hasonlóan maga is gyűjtőként kezdte egykor a felnőttkori babázást, majd amikor az első fogásokat megtanulta, az alkotó munka vált igazán fontossá számára. Mint elmondta, a teljes folyamatot maguk végző porcelánbaba készítőknek egy kicsit szobrásznak, egy kicsit festőnek és varrónőnek is kell lenni egy személyben. A vásárolt formából kiinduló vinil alapú reborn babákkal kicsit könnyebb a feladat, de hasonlóan aprólékos és igényes munkát kíván. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy baba haját szálanként kell elkészíteni, vagy az élethű színekhez hét-nyolc réteget kell felvinni. Hatalmas munka a ruhák elkészítése is.

A kiállítás június 10-ig látható a faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!