Kultúra

2011.05.05. 16:14

Ének az esőben - Ősbemutató a Pannon Várszínházban

Veszprém - Az Ének az esőben színpadi adaptációjával zárul a Pannon Várszínház jubileumi évada: a világhírű film zenei anyaga a helyi adottságokra épül, a táncos koreográfia teljesen új, s a szöveg fordítása is.

Németh F. Bernadett

A világhírű darabnak Bárány László fordításában ez lesz az ősbemutatója, egyébként pedig   25 éve nem játszották magyar színpadon. A Pannon Várszínház szombaton este áll elő a nagy produkcióval, amire csütörtökön hajnalig próbáltak, fotós főpróbát tartottak, előtte sajtótájékoztatót.

Vándorfi László színházigazgató elmondta: az Ének az esőben ajándék a közönségnek és a társulatnak is, hiszen nagy élvezettel, teljes odaadással  készítik. Hozzáfűzte, a sztepptáncon alapuló koreográfia  olyan produkció, amit nem lehet imitálni, és azonnal mérhető a teljesítmény. Rossa László zenei vezető elmondta: a musical zenéje ravasz, bonyolultabb, cizelláltabb, mint az első hallásra hallatszik, ráadásul a nagyzenekarra írt darabot tízfősre kellett áthangszerelni. Nehéz munka volt, de úgy tűnik, sikerült eltalálni a hangzást, ami illik a darabhoz.

 


 
Bóbis László koreográfus arról beszélt, hogy  a társulat számára nem újdonság a sztepp, hiszen tíz év alatt - ennyi ideje koreografál a társulatnál - mindig tanultak egy kicsit szteppelni is. Az utóbbi két-három hónapban pedig intenzív tanulásba fogtak a főszereplők. Bóbis László úgy vélte, ez a darab csak itt, Veszprémben mutatható be, itt, a Pannon Várszínháznál állt össze hozzá minden.
 
A Pannon Várszínház egyébként nemrég érkezett haza Sepsiszentgyörgyről, ahol az Égi vándorral hatalmas sikert arattak a huszadik Szent György-napon - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.
 
 

A  fordítás Bárány László munkája, aki többek között a Gyaloggalopp című Monty Python-filmet is átültette magyarra, tehát sok benne a nyelvi játékosság. A díszlet egy részét a Mafilm Zrt.-től kapta a társulat. Mivel a musical története a hangos- és a némafilm fordulópontján játszódik, a társulat egy filmet is forgatott, a négyórás anyagból öt és fél percet használnak fel az előadásban. Az Ének az esőben főszerepeit Egyed Brigitta, Zayzon Csaba és Stefancsik Annamária játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!