Kultúra

2011.05.23. 18:54

Kórusok minősítése

Ajka - Az Éneklő ifjúság minősítő hangversenysorozat záró eseményét rendezték hétfőn a művelődési központban helyi és herendi kórusok részvételével.

Tóth B. Zsuzsa

Köszöntőbeszédében a főszervező, Nagyné Nyári Ágnes kulturális menedzser, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet zenei szakreferense elmondta, hogy a Veszprém megyei hangversenyek hatodik, egyben utolsó állomása az ajkai. Az Éneklő ifjúság nagy seregszemléje az énekeseknek, dalosoknak, akik mindig izgalommal várják a műsorokat és a minősítéseket.

Korábban a megyében évente egy alkalommal szerveztek minősítést, amelyen a megye összes kórusa indult, a résztvevők és a zsűri szerint is jobb azonban, ha több részletben szervezik a programot. Az ajkai találkozó a Borsos Miklós Általános Iskola Kiskórusának bemutatkozásával indult, majd a Fekete-Vörösmarty iskola gyermekkarát a Herendi Általános Iskola Pacsirta Gyermekkara követte. Megmérettetett még a Borsos iskola nagykórusa és a Bródy Imre Gimnázium kamarakórusa is a hétfői dalostalálkozón, ahol egyebek mellett Kodály, Bárdos, Balázs Árpád, Brahms, Liszt művei hangzottak el, valamint felcsendültek bakonyi népdalok és népdalfeldolgozások.

A résztvevőket háromtagú zsűri bírálta. Dr. Ordasi Péter, a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) választmányának tagja vállalta a zsűrielnök szerepét, amelyben segítséget nyújtott számára a minősítésben a két tag: dr. Kerekesné Pithel Anna, a KÓTA ifjúsági bizottságának tagja és Csaby Csaba nyugalmazott énektanár, karnagy.

Ezek is érdekelhetik