Kultúra

2011.07.21. 19:58

A nagy római mozaik

Budapest, Baláca - A világon elsőként rekonstruálnak nagyméretű római mozaikot az eredeti helyén, eredeti anyagokkal. A mozaik Budapesten készül, Balácán rakják össze.

Németh F. Bernadett

A balácai római villagazdaság 20-as szobájába kerül az a mozaik, amire a világon sincs példa. A 20-as szoba eredeti mozaikját a Nemzeti Múzeumban őrzik, s az intézmény nem is akar lemondani róla. Ezért az eredetiről másolatot készítenek restaurátorok, festőművészek és mozaikkészítők Budapesten. A mozaik hatvan négyzetméteres lesz. A készítés első fázisa hosszan húzódott, hiszen pontosan fel kellett mérni, milyen volt, milyen anyagokból készült, tudtuk meg Bóna István szakmai vezetőtől. Aztán meghatározták, milyen kövekre lesz szükség, s honnan tudják beszerezni azokat. Eddig csak hazai forrásból dolgoztak. A követ kézzel, mozaikkészítő speciális szerszámokkal törik kockacukor nagyságúra. Közben folyik a tervezés, kiválasztás, a budapesti műhelyben rakják ki, melyik darabokból, hogyan áll össze a kép. Ezeket tálcán szállítják Balácára, s teszik az eredeti helyére. A mozaik helyének előkészítése már megkezdődött a villagazdaságban.

A 20-as szoba a villa reprezentatív helyisége volt. A mozaik középső medálja sajnos elpusztult, az archív képeken sem látszik, hogy mit ábrázolt, ezért nem tudják az eredetit rekonstruálni. A kép többi részén geomterikus formák, galambmotívum látható, vagyis a  korabeli ornamentikának megfelelő ábrázolást alkalmazzák.

A munka Budapesten a kőtörésnél tart, heteken belül elkezdik kirakni a képet. Jövő tavasszal már látható lesz a világszenzáció Balácán.

Ősszel már látható lesz Balácán a vörös-fekete római étkező, szintén a főépületben: rekonstruálnak egy faliképet, aminek ma csak darabjai látszanak. Jövő tavasszal egy római szobát is bemutatnak, itt egy sárga-lila képet varázsolnak újjá. Mindez része annak a fejlesztési programnak, melyhez az operatív programtól 109 millió forintot nyert a Laczkó Dezső Múzeum. A pályázatban szerepelnek még multimédiás fejlesztések is. A pályázati önrészt Nemesvámos önkormányzata ötmillió, vállalkozók hárommillió, a Balácáért Alapítvány kétmillió, a fejlesztési minisztérium pedig 9,5 millió forinttal biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!