Kultúra

2011.07.28. 15:14

Liszt halhatatlan művei

Veszprém - Jandó Jenő zongoraművész, a standard klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója nyitotta meg koncertjével a Liszt Fesztivált szerdán a tavaszra megújult, Séd-völgyben található kiváló akusztikájú jezsuita kolostorban.

Deák Dóra

A Liszt-évre tekintettel, a VeszprémFest szervezői jóvoltából az idén egy újabb zenei rendezvény, a Liszt Fesztivál is a veszprémi ünnepi játékokhoz kapcsolódik. A napokban hazánk világszerte elismert és tisztelt zeneszerzőjének, Liszt Ferencnek a művei szólaltak és szólalnak meg kiváló művészek előadásában.

A fesztivált Liszt, a világvándor címmel Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész koncertje nyitotta meg, aki bevezetőjeként elmondta, hogy Liszt Ferenc műveinek ihlető forrásaként gyakran szerepeltek irodalmi élményei. Az 1830-as évek végén járt Itáliában és ekkor kezdte komponálni a Vándorévek-sorozat Itália című kötetét, amely hét zongoraművet tartalmaz. Az olasz költőóriás, Petrarca három szonettjét is ekkor zenésítette meg, de van köztük olyan, amely Raffaello-festménye, Michelangelo-szobor vagy Dante-olvasmány nyomán született. Ezeket a műveket szólalta meg a rendkívül sokoldalú, kamaramuzsikusként is gyakran koncertező pianista, a legtöbb lemezfelvételt készítő zongoraművészek egyike, Jandó Jenő, maradandó élményt nyújtva ezzel a szépszámú közönségnek.

Csütörtökön Liszt és a dal - Liszt és az opera címmel Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, Miksch Adrienn Artisjus-díjas énekesnő, Szappanos Tibor operaénekes és a krakkói Krzysztof Ksiazek lépett fel.

A zenekedvelő közönség péntek este Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész, ifj. Kállai Ernő hegedűművész, a 11. Nemzetközi Carl Flesch hegedűverseny győztese és a Gipsy Quintet előadását hallhatja Liszt és Paganini - Liszt és a cigányzene címmel, míg szombaton Liszt és Chopin munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők Mocsári Károly zongoraművész, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!