Kultúra

2011.07.23. 10:37

Villa Filip Napok - Jövőkép és összefogás kell

Révfülöp - Az idei Villa Filip Napok programjai keretében ünnepli a nagyközség az első okleveles említése 800. évfordulóját is. A programsorozatot pénteken este nyitották meg.

Tóth B. Zsuzsa

A Fülöp-kertben Miklós Tamás polgármester emlékezett a kezdetekre, amikor 1200-ben II. András király Uros tihanyi apát kérésére elrendelte a Tihanyi Apátság birtokainak összeírását.

- A javadalmak között Villa Filipet is említették, mint az az oklevélből kiderül. Ahogy az is, hogy szőlőt műveltek az itteniek, réven mentek át a túlpartra, és a Fülöp templomban imádkoztak - emlékezett Miklós Tamás és a jövőt építő embert köszöntve kérte fel dr. Korzenszky Richard Miklóst a ünnepi beszédére. A Tihanyi Apátság perjele méltatta a révészek, szőlészek mesterségbeli tudását, amely kiveszőben van ma már, amikor tudás alapú társadalmat építünk.
- Szükség volna arra az erőfeszítésre, amelyről a révészek tudták, hogy nélküle nem lehet átjutni a túlpartra. A település ünnepe visszatekint a múltba, hogy érezzük a kihívást: ma mindannyiunknak kötelességünk újra építeni. Legyünk olyan polgárok, akik azért dolgoznak, hogy úgy élhessenek, ahogy szeretnének. Legyen jövőképünk, mert anélkül nem lehet élni.



- Kell, hogy tudjuk, mi volt a múltunk és hogy van jövőnk, ha nem is látjuk. Felmentem ma délután a kilátóba, ránéztem Tihanyra, ahonnan minden nap látom a Fülöp-hegyet. Szivárvány volt, szinte átfogta az egész Balatont. Sok lemondással kell tehát építenünk, de összefogás nélkül nem lehet sikerünk - mondta dr. Korzenszky Richard Miklós. Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő a két évvel ezelőtti ünnepségre emlékezett, amikor a megye ezer éves évfordulóját köszöntötték.

- Abba beletartozott Révfülöp 800 éve is. Ha meg tudott maradni ennyi időn át és tudott fejlődni, akkor az itt élőknek volt a kellő hitük és bizalmuk. Hiszen itt járt a török és sokan mások, de Révfülöp megmaradt. Ez is azt mutatja, hogy természeti adottságainál fogva e térség arra volt hivatott, hogy itt emberek éljenek. Nagy ünnep a mostani, kevés ilyen idős település van Magyarországon. Kívánom, hogy az élni akarás, amely jellemző a Balaton-felvidékre, maradjon meg még nagyon sokáig - mondta Lasztovicza Jenő.

P. Tófeji Valéria költő saját, az alkalomra írt versét szavalta, majd az ünneplők a borverseny aranyérmes borával, Gelencsér Kálmán 2010-es olaszrizlingjéval koccintottak az ünnepre. A programot színesítette Török Julianna és Török Teodóra szavalata, a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar fellépése, a helyi általános iskolások néptánccsoportjának szereplése és a révfülöpi Őszirózsa Nyugdíjas Klub dalcsokra.

A Villa Filip Napok programjai Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa zenekar fellépésével, a helyi labdarúgók köszöntésével és zenés esttel folytatódtak. Szombaton az Onogur Hagyományőrző Egyesület programja után Fekete Emese festő kiállítása nyílt, majd a Four Bones Harsonakvartett adott koncertet. Volt családi program, fellépett a Mediawave Népzenei Műhely és az Ister Zenekar. Vasárnap a Révfülöp régi képes levelező-lapokon című albumot mutatták be Cserhalmi György színművész közreműködésével, majd a diákok hajómodell építő szakkörének kishajóit bocsátották vízre. Szerepelt a Holló együttes, Kongó és Barátai koncerteztek, és a Tükrös Zenekar programja zárta a sort.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!