Kultúra

2011.08.29. 07:39

Ablak a világra: művészpiknik

Lovas – Gőzölgő gulyásleves, az asztalnál kedélyesen beszélgető művészek, rögtönzött kiállítás a ház mellett: negyedik alkalommal rendezték meg az Ablak a világra elnevezésű művészpikniket a Sándor-huszárok bázisán.

Gaál Julianna

Bár hivatalosan délután két órára hirdették a megnyitót, éppen akkor egy meghívott vendég sem volt a házban, mindenki akkor jön, amikor tud, semmi kötöttség, mondja Abonyi Gábor, a piknik kitalálója és megszervezője. – A kreativitásról és a tehetségről szól ez a politikától független találkozó – teszi hozzá –, valamint arról, hogy a művészeti ágak képviselői megismerjék egymást és beszélgessenek.



Abonyi Gábor tizenegy éve részt vett egy képzőművészettel foglalkozó országos kongresszuson Veszprémben. Mint a művészet valamennyi ágát tisztelő ember, csodálattal hallgatta azt a kötetlen beszélgetést, mely a kultúra mai helyzetével foglalkozott a frakcióülésen. Így jutott el addig, hogy miképpen lehetne a beszélgetés útjára téríteni mindazokat, akiknek feladatuk – a kongresszus tapasztalata alapján – azonos. – Az Ablak a világra rendezvényünk így lett művészpiknik, mely sikeresen működött három éven át Nemesvámoson, és idén először Lovason.

A találkozó jelszava az, hogy nyitottak legyünk a világra. Mutassuk meg, hogy a magyar ember ugyanolyan gazdag tehetségében, szorgalmában, közösséget alakító képességében, mint régen. A lovasi pikniknek több ismert művész volt a vendége, Benkó Sándor Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar klarinétos, Simon Attila, a herendi porcelánmanufaktúra igazgatója és Kalló Zoltán cigányprímás, előadóművész délelőtt jött el beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!