Kultúra

2011.08.03. 08:31

Születésnapi tárlat

Szigliget - Nyolcvanadik születésnapját kiállítással ünnepelte Bokros Júlia keramikus, a válogatott anyagot bemutató tárlat vasárnap nyílt a Szigligeti Várgalériában.

Balla Emőke

Bokros Júlia keramikus ars poeticaját így fogalmazza meg: "1966 óta foglalkozom a kerámiával. Azóta vagyok kiállító művész. A lektorátus által zsűrizett murális munkáim díszítik iskola, óvoda, kórház, áruház falait. Részt vettem kül- és belföldi kiállításokon, biennálékon. A Zsolnay-féle eozintechnikát újítottam fel a saját elképzeléseim szerint. 1989-ben Szigligeten telepedtem le, azóta itt dolgozom." A szigligeti közösség, az önkormányzat volt segítségére, hogy születésnapi bemutatót rendezhessen.

Ma nagyon nehéz kiállítást létrehozni, mondta a művész, és felidézte azokat a telefonbeszélgetéseket, melyeket a Nemzeti Kulturális Alap munkatársaival folytatott. Pénz csak tananyagra és táborokra van, kiállításra nincs. Egyébként magának mi köze a kultúrához? - kérdezte az NKA képviselője.

Mi köze a kultúrához? A keramikus egyedi, csak rá jellemző, különleges eozinmázas dísztárgyakat, vázákat, tálakat, kávés- és teáskészleteket, faliképeket készít, sokakat felvidítva, gyönyörköd- tetve. Neve márka, aki ismeri alkotásait, jól tudja, hogy minőséget választ, ha alkotásait keresi. Munkái többféle színben pompáznak: kékes zöldben, lilás kékben, vöröses aranyban, ahogyan az égetésnél sikerül. Finom, könnyed, légies, kézbe vehető, simogatható tárgyak, alakok. A letisztult formák szépséget sugároznak, örömet adnak. Mi más lenne a kultúra lényege? Örömet adni, felemelni, lelket tisztítani, gazdagítani, a mindennapokat megkönnyíteni, széppé varázsolni.

Szűknek bizonyult a Szigligeti Várgaléria, olyan sok barát, ismerős, művésztárs jött ünnepelni, köszönteni a nyolcvanéves művészt. Alig fértünk el, így a megnyitót tágasabb helyen, az udvaron tartották. Elsőként Balassa Balázs, Szigliget polgármestere beszélt arról, milyen büszkék a településen élők, hogy a Bokros művész házaspár Szigligetet választotta lakhelyéül. Júlia férjével, Bokros László festőművésszel évtizedek óta él szeretetben, boldogságban. Ők ketten összetartoznak, mindent közösen véleményeznek, a kérdésekben együtt foglalnak állást.

A kiállítást megnyitó dr. Gálffy István Veszprém megyei tiszteletbeli osztrák konzul a házaspárról való kapcsolatáról, barátságáról beszélt, majd felidézte az ünnepelt több mint harminc egyéni kiállítását, válogatott csoportos kiállításait. Köztéri műveit tizenöt helyen csodálhatjuk meg, munkáit megtaláljuk közgyűjteményekben, mú- zeumokban is.

Bokros Júlia a rá jellemző kedvességgel és közvetlenséggel köszönte a megemlékezést. Megszokott, hogy ilyen sok barátunk van, mondta. "Aki itt van, tudja, mit csinálok, milyen darabokat készítek, aki viszont először van itt és most ismerkedik a művekkel, talán ott lesz a kilencvenedik születésnapon is."

Úgy legyen! Ott legyünk, ott leszünk.

 

Bokros Júlia keramikus legutóbb két évvel ezelőtt, Balatonfüreden mutatta be műveit, a Kisfaludy Galériában férjével közös kiállítása nyílt. A mostani szigligeti tárlat augusztus 14-ig látogatható a Várgalériában, délelőtt tíz és délután hat óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!