Kultúra

2011.09.19. 07:06

A múlt a jelenben - Padányi Bíró Mártonra és Maulbertsch-re is emlékeztek

Sümeg - Színes programokkal köszöntötték az idei őszt a kisvárosban. A teljes hétvége a barokk jegyében telt Sümegen, ahol dr. Márfi Gyula veszprémi érsek fővédnöksége mellett, a rendezvény fontos elemeként Padányi Bíró Márton püspökről és Franz Anton Maulbertsch festőről is méltó módon megemlékeztek.

Szijártó János

Mindketten sokat tettek a városért, annak felemelkedéséért, amelyet az utódok koszorúzással, a történelmi emlékek felidézésével háláltak meg ezúttal is.

Pénteken rendhagyó helytörténeti órákkal kezdődtek a Barokk ősz eseményei a Mária-kegytemplomban és a plébániatemplomban. Szombaton egész napos program várt mindenkit. Délelőtt a gyerekek számára rendeztek izgalmas kincsvadász vetélkedőt, játszóházat, majd kora délután az ünnepi megnyitón Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az résztvevőket a plébániatemplomban. Az önkormányzat nevében dr. Kulcsár Ferenc mondott beszédet. Az alpolgármester Padányi Bíró Márton sümegi munkásságát méltatta. Ő építtette át a sümegi püspöki palotát, illetve felépíttette az új plébániatemplomot, amelyet Maulbertsch freskóival díszítettek. Az 1700-as évek sümegi szempontból különösen jelentős alakjainak mellszobrát is megkoszorúzták.

A megnyitón Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is szólt a barokk történelmi örökségről. E témában később Przudzik József festőművész is megszólalt, kifejezetten a Maulbertsch-freskókra fokuszálva előadását. Az ünnepi szentmisét természetesen dr. Márfi Gyula érsek celebrálta.

A folytatásban immár a püspöki palota és közvetlen környéke került a figyelem középpontjába. A barokk hangulat az egész napot, a teljes hétvégét átszőtte.

 

A hétvégén kihirdették a Sümeg barokk emlékei címmel kiírt országos alkotói pályázat eredményeit is, illetve az 1700-as évek történelmi körülményei is megelevenedtek a városban. Mária Terézia (Eszli Blanka) és Padányi püspök (Cseh Gyula) is megjelent két udvarhölgy (Dömötör Tímea és Szalai Gréta) társaságában az igazán tartalmas és színes műsor részeként.

Ezek is érdekelhetik