Kultúra

2011.09.19. 07:06

A múlt a jelenben - Padányi Bíró Mártonra és Maulbertsch-re is emlékeztek

Sümeg - Színes programokkal köszöntötték az idei őszt a kisvárosban. A teljes hétvége a barokk jegyében telt Sümegen, ahol dr. Márfi Gyula veszprémi érsek fővédnöksége mellett, a rendezvény fontos elemeként Padányi Bíró Márton püspökről és Franz Anton Maulbertsch festőről is méltó módon megemlékeztek.

Szijártó János

Mindketten sokat tettek a városért, annak felemelkedéséért, amelyet az utódok koszorúzással, a történelmi emlékek felidézésével háláltak meg ezúttal is.

Pénteken rendhagyó helytörténeti órákkal kezdődtek a Barokk ősz eseményei a Mária-kegytemplomban és a plébániatemplomban. Szombaton egész napos program várt mindenkit. Délelőtt a gyerekek számára rendeztek izgalmas kincsvadász vetélkedőt, játszóházat, majd kora délután az ünnepi megnyitón Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az résztvevőket a plébániatemplomban. Az önkormányzat nevében dr. Kulcsár Ferenc mondott beszédet. Az alpolgármester Padányi Bíró Márton sümegi munkásságát méltatta. Ő építtette át a sümegi püspöki palotát, illetve felépíttette az új plébániatemplomot, amelyet Maulbertsch freskóival díszítettek. Az 1700-as évek sümegi szempontból különösen jelentős alakjainak mellszobrát is megkoszorúzták.

A megnyitón Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is szólt a barokk történelmi örökségről. E témában később Przudzik József festőművész is megszólalt, kifejezetten a Maulbertsch-freskókra fokuszálva előadását. Az ünnepi szentmisét természetesen dr. Márfi Gyula érsek celebrálta.

A folytatásban immár a püspöki palota és közvetlen környéke került a figyelem középpontjába. A barokk hangulat az egész napot, a teljes hétvégét átszőtte.

 

A hétvégén kihirdették a Sümeg barokk emlékei címmel kiírt országos alkotói pályázat eredményeit is, illetve az 1700-as évek történelmi körülményei is megelevenedtek a városban. Mária Terézia (Eszli Blanka) és Padányi püspök (Cseh Gyula) is megjelent két udvarhölgy (Dömötör Tímea és Szalai Gréta) társaságában az igazán tartalmas és színes műsor részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!