Kultúra

2011.09.29. 18:39

Együtt játszanak a sérült és az egészséges gyerekek

Veszprém - Csaknem százmillió forint pályázati pénzből bővítették és felújították a veszprémi Napsugár és Hóvirág Bölcsődét.

Szabó Zsuzsanna

A veszprémi Dózsavárosban található Napsugár Bölcsődében tartott projektzáró rendezvényen elhangzott, a pályázatot még 2008-ban írta ki a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésére és kapacitásának bővítésre.

A két veszprémi intézmény, a Napsugár és a Hóvirág Bölcsőde a maximális támogatási összeggel, 80,68 százalékos támogatási intenzitással, összesen nyolcvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A nagyobb beruházás a Napsugár Bölcsődében zajlott, itt egy új csoportot alakítottak ki, aminek köszönhetően tizenkét új férőhellyel bővült az intézmény.

A Hóvirág Bölcsődében a támogatásból részleges integrációt valósítottak meg, a nem integrálható SNI-s gyermekeket közvetlenül egy egészséges gyermekekből álló csoport mellett helyezték el. Emellett a mozgássérültek életét segítő új bejáratot és mellékhelyiséget is kialakítottak. Egy pavilon felújításának köszönhetően  pedig hat személlyel nőtt az intézményben a férőhelyek száma.

A projektzáró ünnepségen Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos kiemelte, a program egyik legfontosabb eleme az az integráció, mely lehetővé teszi az egészséges és a fogyatékos gyerekek együttélését, így biztosítva számukra az esélyegyenlőséget.

Hozzátette, a gyermekek sokszor befogadóbbak és barátságosabbak fogyatékkal élő embertársaikkal, ami példamutató kell, hogy legyen a felnőtt társadalom számára is.

 

A pályázaton elnyert közel százmillió forintból megvalósult fejlesztések révén a két veszprémi intézmény, a Napsugár és a Hóvirág Bölcsőde összesen tizennyolc új férőhellyel gazdagodott. A Napsugár Bölcsőde egy teljesen újonnan kialakított és szépen berendezett csoportszobával is bővült, míg a Hóvirág Bölcsődében részleges integrációt valósítottak meg, amely a sérült és az egészséges gyerekek azonos feltételekkel történő együttélését biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!