Kultúra

2011.09.05. 18:11

Jubileumi tanévnyitó

Veszprém - A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola húsz éve nyitotta meg az első tanévet, 17 esztendeje pedig a jelenlegi, Jutasi úti épületben ünnepli a tanévnyitót.

Balla Emőke

A jubileum kapcsán dr. Varga István, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora beszédében visszatekintett az iskola jogelődje, a veszprémi szeminárium életére, a veszprémvölgyi monostortól, az Árpád-kori híres főiskolától napjainkig.

1991-ben indult a hitoktató, 1994-ben a papképzés a főiskolán, 1995-től a szociális munkás képzés. Az idei tanévben két alapszakon, egy mesterszakon és a teológia osztatlan képzésen 225 hallgató  - köztük 75 elsőéves - kezdi meg tanulmányait.

Varga István a keresztény erények elsajátítására hívta fel a figyelmet. Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek arról beszélt, hogy fordított értékrendű világban élünk, az ember nem Istent, hanem a teremtményt imádja, magányos mindaddig, amíg Istent meg nem találja. Oktatóknak és hallgatóknak azt mondta, örüljenek, hogy világnézetileg elkötelezett intézményben dolgozhatnak, tanulhatnak.

Némedi Lajos alpolgármestere kiemelte: a város szeretettel fogadja a Veszprémbe érkező, tudásvággyal teli diákokat, a tudás azonban mit sem ér, ha nem Isten akarata szerint élünk, cselekszünk. Dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja rámutatott: a partnerségre törekvő egyetem és főiskola a nemzet szellemi és tudományos felemelkedését szolgálja.

A jubileumi tanévnyitón a Boldog Gizella Szeminárium kispapjai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!