Kultúra

2011.09.05. 18:30

Új vezetők nyitották meg a Magyar Állami Operaház évadát

Budapest - A Magyar Állami Operaház Erkel Bánk bán című operájának ősváltozatával nyitotta meg a 2011-2012-es évadát. A hétfői társulati ülésen Ókovács Szilveszter bemutatta a dalszínház új vezetőit.

Balla Emőke

A veszprémi születésű Ókovács Szilveszter augusztus 22 óta  kormánybiztosként vezeti a Magyar Állami Operaházat. A hétfői társulati ülésen bemutatta  az intézmény újonnan  kinevezett vezetőit. Az ügyvezetői  igazgatói feladatok ellátására  visszahívta  Mozsár Istvánt, aki az elmúlt évadban  ugyanebben a pozícióban  megkezdte a dalszínház  pénzügyeinek és  szervezetének racionalizálását. Fő-zeneigazgató megbízottként  Héja Domonkos, a  németországi  Chemnitz színházának első karmestere, a  balettigazgatói feladatkört szintén megbízottként  a világ leghíresebb  balettszínpadairól hazatérő Solymosi Tamás látja el. Ókovács Szilveszter a társulati ülésen kiemelte: a három,  általa felkért vezető megbízatása párhuzamos az övével, tehát kormánybiztosi feladatainak vagy egy esetleges  nyertes pályázatnak a lezárultáig szól.



Az Operaház  új vezetésének  legfontosabb célkitűzése, hogy az Andrássy úti dalszínházat a legjobb  hazai balettművészek  és operaénekesek otthonává  tegye. Ókovács Szilveszter   hangsúlyozta:  a nemzeti operaházi küldetést  társadalmi  küldetésnek tekinti.  A kormánybiztos legfontosabb feladatai közé  tartozik az Erkel Színház  rekonstrukciós tervének kidolgozása is; a kormánynak  továbbra is szándéka megnyitni  a 2007-ben  bezárt Erkel Színházat, a  porjekthez pénzügyi keretet is rendelnek. Kiemelte: az Erkel Színház  2012 decemberében nyitná meg  meg kapuit,  ez az évtized lehetősége a társulat és a közönség számára is.

Az Operaház idei műsorkínálatát  az előző vezetés állította  össze, a kormánybiztos, Héja Domonkos fő-zeneigazgató, Solymosi Tamás balettigazgató és Kovács János, az Operaház első karmestere közösen áttekintik a szerepkiosztásokat.

A  dalszínház nyitó  társulati üléseinek  hagyományaihoz híven az elmúlt évadban  kimagasló teljesítményt nyújtó  művészeknek adtak át elismeréseket. Az Év Énekese  díj nyertesei: Magyari Eszter és Csiki Gábor címzetes  magánénekesek. Az Operaház örökös  tagjai közé választották Berkes János magánénekest, elismerését Szinetár  Miklós rendező adta át.  Posztumusz örökös tag lett Bordás György magánénekes  és Külkey László magánénekes.



Az Operaház  új évadát szeptember  7-én világpremierrel kezdi: Bartók A kékszakállú  herceg vára című  operáját és Ravel Bolerójára készült tánckompozícióját eddig csak mozikból ismert, 3D-s vizuális héttérrel mutatják be. A 127 éves  Operaház  nézői  első alkalommal, 3D-s szemüvegben  tekintik meg  az előadásokat, amelyeket egy nemzetközi  alkotócsoport  hozott létre.

A társulati ülést követően Ókovács Szilveszter interjút adott lapunknak, melyben nemcsak jelenlegi kormánybiztosi teendőiről beszélt, de arról is,  hogyan szeretné a fiatalok számára közel hozni az opera műfaját, miként   lehetne egy korosztályt becsalogatni egy-egy előadásra    az Erkel Színházba. Kapcsolatot alakítana ki a vidéki  több tagozatú színházakkal,  Veszprém pedig kiemelt helyen van a szívében, hiszen a városban született, itt járt iskolában.  Október 21-én  riporterként tér vissza  egykori alma materébe:  a Lovassy László Gimnáziumban    három énekest   Ötvös Károlyt, Tóth Jánost  és Völler Adélt   faggat. Beszélt családjáról és arról is, milyen értékeket szeretne továbbadni gyerekeinek.

Az  Ókovács Szilveszterrel készült interjút   a Napló szombati  számában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!