Kultúra

2011.09.22. 11:24

Vidámparki emlékképek - Csík Richárd kiállítása a jezsuita templomban

Veszprém - "Örüljünk ennek a kivételes atmoszférájú új kiállító térnek, az egykori jezsuita templom felújított romjain!"

Bartuc Gabriella

A fenti szavakkal zárta megnyitóbeszédét Gopcsa Katalin művészettörténész, aki Csík Richárd festményeit ajánlotta a nagyszámú látogató figyelmébe.

Brányi Mária alpolgármester a fiatal képzőművész Veszprémhez való erős kötődését méltatta, amit az is jelez, hogy az Angliában töltött nyolc év után a közelmúltban hazaköltözött. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben sok fiatal alkotó kiállításához tudnak majd helyszínt kínálni ebben a szépen felújított kis templomban a Betekints völgyben, amely a Kertek, kolostorok projekt keretében exkluzív hellyé nőtte ki magát: nagyszabású tér, óriási belmagasság, szakrális hangulat.

Csík Richárd 1980-ban született Veszprémben, középiskolai tanulmányait a zirci III. Béla művészeti gimnáziumban végezte, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán diplomázott. Több csoportos kiállításon vett részt, köztük Kölnben, Londonban. Egyéni kiállítása volt 1998-ban a veszprémi Csermák Zeneiskolában, 2007-ben pedig a londoni Dazed&Confused galériában.

Méltatói az új figurációhoz sorolják. Látszólag hagyományos festői eszközökkel dolgozik, nagyméretű vásznait a témaválasztása, a hangulat, a zöld-kék-lila-barna színvilág, valamint a szándékosan lecsurgatott festékfoltok teszik jellegzetessé.

A jezsuita templomban október 1-jéig látható kiállításán vidámparki emlékeit dolgozza fel gyermekkori, illetve londoni élmények alapján. Festményei egyszerre idilliek és fenyegetőek, kommunikációs pluszt kínálva megszólítják a látogatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!