Kultúra

2011.11.20. 08:49

Ismerd meg önmagad!

Veszprém – A delphoi jósdában jóslást kértek az emberek, a jövendőjükre, a sorsukra voltak kíváncsiak. A jós az felelte: Gnóthi szeauton – Ismerd meg önmagadat! – és tudni fogod a sorsodat. Mert a sorsod te vagy.

Varga Domokos Péter

Születésnapján, formabontó módon és szokatlan helyszínen emlékezett meg a Józan Ész Társaság (JÉT) a másfél éve meghalt Popper Péter író, pszichológusra a Balaton Pláza előcsarnokában. Az Alexandra könyvesbolt előtt három órán keresztül olvastak fel műveiből. (A bevezetőben Popper Péter A belső utak könyve című művéből idéztünk.)

Azért éppen itt és így – indokolta a helyszínválasztást és a módszert bevezetőjében Molnár Margit, a JÉT elnöke -, mert Popper Péter mindig közérthető nyelven fogalmazta meg a legbonyolultabb problémákról is gondolatait. A pláza a posztmodern agóra, a társas érintkezés helye is, Popper szövegei igazi elemükre találhatnak itt.

Molnár Margit röviden megidézte Popper Péter emlékét, aki 1933. november 19-én született és 2010. április 16-án halt meg. Hangsúlyozta, nem csak a pszichológus íróról emlékeznek meg, hanem a gondolkodóról, a kételkedőről, a tanítóról és az emberről is.



Arról a gondolkodóról, aki fel merte tenni azokat a nagy kérdéseket is, hogy mi célja a teremtőnek velünk - ha egyáltalán van célja. Hogy lehetünk-e boldogok? Mi értelme az életünknek? Van-e értelme a szenvedésnek? A kérdésekre egy életen át kereste a feleletet, és arra jutott, hogy nincs egy örök érvényű válasz, hanem marad a kételkedés. Kereste a választ a rációban, a lelkünkben, a különböző kultúrákban és a hitben. Végül eljutott oda, hogy a cél az út.

És ha van kellő bátorságunk, akkor az út végére – ami tulajdonképpen az életünk vége –sikerül megértenünk, hogy a célunk a mindig ismeretlen, amit csak úgy tudunk elérni, ha mindig úton vagyunk.

Popper Péter egész életében könyveket írt, tanított. Arra tanított, hogy olvassunk, gondolkodjunk - aztán megint olvassunk és gondolkodjunk. Emlékezzünk rá mi is így – javasolta az összegyűlt hallgatóságnak és a plázába betévedőknek Molnár Margit.
A JÉT tagjai nem csak az író műveiből olvastak fel, hanem József Attila, Ady, Szabó Lőrinc, Radnóti, Apollinaire, Blake, és Dsida Jenő verseket szavaltak, filmrészleteket vetítettek a vele készült interjúkból, előadásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!