Kultúra

2011.12.19. 06:13

Fotós szemével a helyi értékek

Alsóörs - Igen élénk érdeklődés kísérte a helyben lakó Kovács Endre fotóművész Hit és látás című albumának bemutatóját az Eötvös Károly Művelődési Központban.

Varga Ibolya

Kovács Endre érettségi után fotózást tanult, majd Svájcba távozott 1974-ben, ahol film-video szakon szerzett diplomát a képzőművészeti főiskolán. Amikor 1993-ban hazatért, Alsóörsöt választotta lakhelyéül. Azóta is dolgozik  magyar, francia és svájci filmekben a fotózás mellett.

Az albumot Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, hogy a település ezerszer látott értékeit tekinthetjük meg új nézőpontból, és rádöbbenhetünk a valódi jelentőségükre. A hitet elég nehéz képeken megfogalmazni, de a művésznek ez is sikerült. A kötetben Dohnál Szonja művészettörténész is megfogalmazta gondolatait, aki a művésznek az idővel való sajátos kapcsolatáról értekezett. Ladányi István irodalomtörténész az alkotó sajátos formanyelvét elemezte, Géczi János írónak gyermekkori élményei, hangulatai jutottak a képekről eszébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!