Kultúra

2012.01.05. 07:37

Bársonyfüggöny légből és fényből

Veszprém - Kis jegyzetlapok kerülnek a könyvbe. Egyre több és több. Azért, hogy amelyik haiku különösen tetszik, azt idézzem. De nem tudok megállni.

Varga Domokos Péter

"Tengeri liliom!
Fuldokló nőn
férfi fuldoklik"

Ismét megjelent egy könyv, A tenger világa, a Madarak ikerkötete. Ugyanazok a szerzők, hasonló a külső megjelenés, a japán Nacuisi Banja haikuihoz Pápai Éva Veszprémben élő festőművész készített illusztrációkat. A kötet háromnyelvű - és nyelveken feletti. A japán írásjelekkel festett haikukat a szerző maga fordította angolra, majd magyarra Vihar Judit művészettörténész. Ezúttal a halak ihlették meg a két művészt, ez a meghatározás így sokkal pontosabb, mert Pápai Éva akvarelljei most sem pusztán illusztrációk, hanem a haikuk által ihletett önálló művek.

"Otthon a vasút közelében,
teljes gyászban van
egy dülledt szemű aranyhal"

A haiku olyan, mint a szerelem. Találkozol vele, és azonnal eldől, tetszik vagy nem. A kapcsolat lehet tartós vagy kevésbé tartós. De olyan nincs, hogy az újabb találkozáskor ne lángoljon fel valami. Úgy olvassunk haikukat, hogy tudjuk, tettünk nem múlik el következmények nélkül. Ahogy az ember kutyát tart vagy ahogy rózsát nevel. Felelős leszel azért, akivel kapcsolatba kerültél. A haiku felelősség - ha megismerkedsz vele, már soha többé nem lehetsz olyan ember, amilyen előtte voltál.

"Halálsápadt
tengeri rózsának
bedobom Krisztust"

A kötethez Arany Horváth Zsuzsa, lapcsoportunk, a Zalai Hírlap munkatársa írt előszót. Vagy inkább dalolt előszót, finomat, lágyat, szóval zenélőt: "A megjelenítés finom érzékisége és a gyermeki csodálkozás egyszerre van jelen a tenger világát ábrázoló sorozatban. Ha hozzáolvassák Nacuisi Banja haikuit - úgy érezhetik, különös, légből-fényből szőtt bársonyfüggöny mögé pillanthatnak, ahol a rohanó európai embernek is meg kell állnia egy pillanatra."

"Idén nyáron
aranyhalam fején állt:
búcsúzó testtartás"

(A tenger világa, Balassi Kiadó, Budapest, 2011)

 

Amerikában már volt az év asszonya

Pápai Éva festő, szobrász, grafikus. Tanulmányait Erdélyben, Kolozsváron végezte Gy. Szabó Béla
tanítványaként. Nagyobb munkái: Nürnberg, Szent Ludwig-templom, Szent Ferenc élete, vörösagyag relief, Trausdorf, oltárhoz gyertyatartó és korpusz, Szent Ferenc-kápolna építése és összes munkái a Szombathely melletti Torony községben. Több rangos díjjal tüntették ki, 2008-ban A világ legnagyszerűbb szakembere díjat kapta meg, majd ugyanebben az esztendőben őt választották meg az Egyesült Államokban az év asszonyának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!