Kultúra

2012.01.27. 13:43

Élő irodalom a színpadon

Pétfürdő - Látványos gálaműsorral zárta féléves, Élő irodalom névre keresztelt nevelési projektjét a napokban a Horváth István Általános Iskola.

Szabó Péter Dániel

- Irodalom, művészet nélkül nem ember az ember, s élő azért, mert a projektben gyermekek élték át az irodalom felfedezését, az alkotás örömét, a felnőttek szeretetét munkájukkal kapcsolatban. Említhetném a rendhagyó magyar órákat, a Balatonfüred irodalmi emlékeit a tóparti településen feldolgozó napról vagy épp a nagyközség húsz helyszínét érintető verstúráról - mondta el közösségi ház színháztermében tartott köszöntőjében Hepp József, az iskola igazgatója.

Utóbbi kezdeményezés egyébként különösen nagy siker volt, a verstúra során kedvenc költeményeiket szavalták el az aktuális hallgatóságnak a kisdiákok. Óvodásoknak éppúgy felcsendültek a nebulók közt oly népszerű versek, mint az élelmiszerbolt vagy épp a polgármesteri hivatal dolgozói, látogatói előtt. A Seregélyesné P. Szabó Ilona vezette harmincfős csapat az iskola névadójának, Horváth Istvánnak Pétfürdőn élő fiához is ellátogatott, s humoros költeményekkel lepték meg a nyugdíjas tanárt.

Hepp József igazgató a projekt kapcsán hangsúlyozta, bármelyik gyerekből lehet művész, mindezt jól példázza, hogy egy tavalyi végzős diákjuk, Galaczi Enikő országos és megyei pályázaton is díjat nyert, műve antológiában is megjelent. Az ezt követő gálaműsorban bemutatkoztak az intézmény tehetséges vers- és prózamondói, de a gyermekek által tervezett naptárt is megismerhették a megjelentek. Utóbbi főképp azért értékes, mert a rajz- és mozaik órákon készítették az illusztrációkat a nebulók, majd ezekhez gondolatokat, verseket "költöttek". Közel 500 rövidke írásukból kerültek a naptárban a képek alá a legjobban sikerült sorok. Természetesen a féléves program legjelentősebb pillanatait is felelevenítették az iskola diákjai, a vetítéssel egybekötött élménybeszámolók nagy sikert arattak a nézőtéren helyet foglaló ifjak körében.

A projektzáróhoz kapcsolódva a Vuk, a Szaffi, a Vili a veréb, s több nemzetközi rajzfilm készítésében résztvevő N. Csathó Gizella festőművésznek nyílt kiállítása a közösségi ház emeletén, ahol egyébként a Horváth István Általános Iskola diákjainak fent említett alkotásait is megtekinthették az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!