Kultúra

2012.01.24. 18:55

Nemzedékek háza

Szentkirályszabadja - A kultúra napjához kapcsolódva adták át rendeltetésének a múlt héten a Nemzedékek házát, pályázati forrásból.

Varga Domokos Péter

Az épület a berendezéssel együtt áfa nélkül 45 millió forintba került, az önkormányzatot csak az áfa terhelte.
Iványi András polgármester az ünnepségen felidézte a felújított épület történetet. Elmondta, a török kiűzése után a nemesi falu jelentős része református hitre tért át. 1813-ban alapították meg a községben a katolikus plébánia intézményét, ekkor épült meg a plábánia együttes is. Ez a döntés Rozsos Pál, szentkirályszabadjai származású püspöknek köszönhető, akinek szívurnája jelenleg is helybéli katolikus templomban található. Az 1980-as évekig plébánosok működtek a településen, akik ebben az épületben laktak.

Az elmúlt években azonban az épület használaton kívül volt, a sorsa aggasztotta a település vezetőit. Egy pályázat keretében lehetőség nyílott az épület hasznosítására, de ehhez arra volt szükség, hogy a katolikus egyház és az önkormányzat egyezséget kössön. Ez megtörtént, hosszabb ideig az önkormányzat használja a plébánia épületet. Iványi András reményét fejezte ki, hogy Nemzedékek háza a falu közösségének céljait fogja szolgálni.



Az átadást jelképező nemzetiszínű szalagot Szedlák Attila, a térség országgyűlési képviselője és dr. Szathmáry László diakónus vágta át, majd az utóbbi felszentelte az épületet. A 126. zsoltárt idézte a jelen lévők figyelmébe: Ha az Úr nem építi a házat, hasztalan fárad az építtető. Majd felhívta rá a figyelmet, hogy egész Szentkirályszabadjának aktívan hozzá kell járulnia ahhoz, hogy ez a ház valóban a közösségé legyen.
 
Az átadási ünnepséget követően az új létesítményben tartották  a kultúra napi műsort, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola kürtösei adtak koncertet, majd Kovácsné Szabó Csilla, a Nemzedékek háza vezetője mondott beszédet.


 

Iványi András a műsor keretében köszönte meg Fejes Editnek, korábbi kultúrházvezetőnek, a község díszpolgárának nyugdíjba vonulás alkalmából a majd 30 éven át végzett színvonalas munkáját. Átadták a Szentkirályszabadja kultúrájáért kitüntetést is, melyet Katona János alezredes, az MH Légierő Fúvószenekarának karnagya érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!