Kultúra

2012.01.29. 18:27

Pinocchiók agyagból

A kis gömböc, Hófehérke és a hét törpe, a Répa mese, a Ludas Matyi és más mesék elevenedtek meg a korongos technikával készített alakokból összeállított életképeken, jeleneteken.

Győrffy Árpád

A kiállítást megnyitó Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélt a kerámiával való foglalkozás, a fazekasság múltjáról, ágazatairól. Elismerően szólt a művész hozzáállásáról, aki nem akarja másnak beállítani magát, mint a fazekasság mesteri művelőjének, nem akar mást, mint örömöt szerezni nézőinek. Láthatóan nagyon szereti, amit csinál. Ez a szeretet kisugárzik a teremtményeiből, amelyek afféle agyag Pinocchiók. Csak életet kell lehelni beléjük, és megmozdulnak, életre kelnek. De ezt az életvarázst a nézőknek kell megtenni azzal, hogy megcsodálják, és akár kézzel is megsimogatják Palisca Mária alakjait. A kiállítást a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány szervezte, a megnyitó a szombati disznóvágás kísérő programja volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!