Kultúra

2012.02.14. 15:38

Közös kezdeményezések - Egyedülálló együttműködés az egyetem és a város között

Veszprém - Az országban egyedülálló, úttörő kezdeményezés az, ami Veszprémben megvalósult: a közös fejlődés érdekében összefogott a város és a Pannon Egyetem.

Balla Emőke

Széles körű, szerteágazó munkát  végez a tanács, a közös információs és döntési fórumon minden alkalommal több olyan témát tárgyalnak, melyek a város és a térség fejlesztését, jövőjét szolgálják. A legutóbbi ülésen szó volt arról, hogy Volkra Ottó-díjat alapítanak, amit az a személy kap, akinek meghatározó szerepe van a város és az egyetem kapcsolatának erősítésében (Volkra Ottó 1710 és 1720 között volt  veszprémi püspök, segítségével a város fejlődőképes, európai jövővel rendelkező központtá vált). Létrehoznak egy szépirodalmi gyűjteményt, a Sziveri János Intézet - Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontot, melynek feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű közép-kelet-európai folyóiratok gyűjtése, eddig mostohán kezelt életművek feltárása.

Az önkormányzati online "panaszkezelő rendszer" célja a polgárbarát önkormányzat, azaz, hogy a veszprémiek problémái a lehető leggyorsabban eljussanak az illetékes köztisztviselőkhöz és az állampolgárok - otthoni eléréssel, könnyen és kényelmesen - minél előbb választ kaphassanak a kérdéseikre. Az együttműködés keretében idén a polgármesteri hivatal három munkatársa - sikeres felvételi vizsga után - e-közigazgatást tanulhat az egyetemen, a szakemberek díjmentes képzésben részesülnek évi egymillió forint értékben. A tanács tagjai a közös célok, programok, fejlesztések megvalósítása érdekében  alapítványt hoznak létre, melynek feladata, hogy támogasson minden olyan projektet, amely új befektetőket  vonz a városba, a térségbe, és ösztönzi a munkahelyteremtést, elsősorban a zöldgazdaságban. Az Innovációs Alapítvány célja többek között a végzett hallgatók számára  munkaalkalmak teremtése, a város megtartóképességének növelése, a foglalkoztatási szint javítása. A tanács tagjai bíznak benne, az együttműködés olyan eredményeket hoz, melyek a város jövőjét, a térség fejlesztését szolgálják.

 

Információs és döntéshozó fórum

A Pannon Egyetem Szenátusa és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata tavaly szeptemberben tartotta együttes ünnepi ülését. Létrehozták a Veszprém Egyetemi Város Tanácsát, a kilenctagú testületben a város és az egyetem vezetői, valamint a veszprémi érsek kapott helyet. A tanács egy közös egyeztetési és döntési fórum, munkája szertágazó, hatásköre kiterjed a várost és az egyetemet érintő valamennyi közös ügyre. A tanács az elmúlt időszakban három alkalommal ülésezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!