Kultúra

2012.03.22. 11:13

Az életnek tanulnak

Veszprém - A Kossuth Lajos Általános Iskolában rendezték meg a Veszprém megyei életvitel és gyakorlati ismeretek versenyt, amelyen öt háromtagú csapat vett részt.

Varga Ibolya

A feladatok nagyon összetettek voltak, Kálmán Györgyné, a  Technikatanárok Országos Egyesülete  Veszprém megyei területi szervezetének titkára készítette el az adatsorokat. A feladatok kivétel nélkül olyanok voltak, amelyekkel a gyakorlati életben is találkozhatnak a diákok. Öt állomásra osztották be a munkát, a csapatok maguk dönthették el, hogy melyiken mennyi időt töltenek. Összesen százhúsz percet kaptak a feladatok megoldására.  Megtehették azt is, hogy míg az egyikük vagy akár ketten is dolgoznak egy állomáson, a csapat harmadik tagja már a másik feladatsort oldja meg.

Kercsó Zsuzsannától, a Technikatanárok Országos Egyesülete  megyei elnökétől megtudtuk, hogy nagyon egyenletes teljesítményt nyújtottak a csapatok. Az értékelést százalékokban fejezték ki, az első helyezett 82 százalékban, az ötödik pedig 74 százalékban oldotta meg jól a feladatokat. Az egyik állomáson fából készítettek kiskacsát ajándékba, amely mozgatta a lábát. A másiknál egy ünnepi menüt és ülésrendet kellett összeállítaniuk.  A könyvtári állomáson tízpontos elméleti tesztet kaptak, amely közismereti kérdéseket tartalmazott, de az internetes adatbázisokban is kellett keresniük a játékkal kapcsolatos témakörökben és számítógépes szövegszerkesztési feladatot is kaptak. Igen érdekes volt a háztartási rész. Ebben egyészt a szelektív gyűjtésről, az újrahasznosításról kellett tudniuk, másrészt pedig játékokat kellett tisztítaniuk környezetbarát szerekkel.

 

Kossuthos csapat megy az országosra

Az első helyezést a veszprémi Kossuth iskola szerezte meg, ők mennek  majd el a májusi országos döntőbe. Tagok:  Kovács Ágnes, Juhász Villő, Kiss Annamária, felkészítő: Kercsó Zsuzsanna. A második a várpalotai Várkerti iskola: Cseh Anna, Magasmarti Karina Lucia, Szabó Bettina, felkészítő: Szilágyiné Tóth Petronella. Harmadik a veszprémi Deák iskola: Vass Tamara, Rontó Krisztina, Szabó Krisztina, felkészítő tanáruk: Olma Frigyesné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!