Kultúra

2012.03.29. 07:08

Szabad az iskolaválasztás

Veszprém - A szülőknek a napokban kell dönteniük, melyik általános iskolába íratják gyermeküket. Az adott intézmény a körzetéhez tartozó gyermeket köteles felvenni.

Szabó Zsuzsanna

Veszprémben a 2012/13-as tanévre az általános iskolákba április 11-12-én kell a szülőknek beíratni gyermeküket. A döntést segítik az iskolák nyílt napi, legtöbbször játékos foglalkozásokkal egybekötött rendezvényei, ahol a szülők megismerkedhetnek a tanítókkal és az intézmény pedagógiai programjával. A szülőnek szabad iskolaválasztási joga van, tehát ő dönthet arról, hova íratja be gyermekét. Igaz, miután az adott oktatási intézmény elsősorban a körzetébe tartozó gyerekeket köteles felvenni, előfordulhat, hogy betelik a létszám, így el kell utasítania a körzetén kívülről érkezőket.

Ez Veszprémben kevésbé jellemző, az oktatási intézmények az önkormányzattal egyeztetve megpróbálnak a körzet méretétől és a leendő elsősök számától függően osztályokat indítani.

A megyeszékhely iskolái általában két-három elsős osztályt indítanak. Tavaly 557 kisdiák kezdte meg tanulmányait, idén is közel ennyire számítanak, tudtuk meg Schindler Lászlónétól, a polgármesteri hivatal tanügy-igazgatási ügyintézőjétől.

Két első, egy emelt szintű matematika és egy általános osztályt indít a veszprémi Kossuth iskola is, ahova osztályonként maximálisan huszonhat fő, azaz ötvenkét diák vehető fel. Nagyné Dömös Erika igazgatóhelyettes elmondta, az utóbbi négy-öt évben nem jelentett gondott a keret feltöltése, de korábban előfordult, hogy csupán egy osztályra futotta. Hozzátette, mivel nem tartanak - és a törvény értelmében nem is tarthatnak - felvételi vizsgát, a jelentkezők létszámáról nem rendelkeznek pontos adatokkal, így idén is izgatottan várják a leendő elsősöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!