Kultúra

2012.04.28. 12:39

Improvizációs kaland a MU Színházban a tánc világnapján

Az improvizáció világába kalauzoló egynapos kirándulással várja vasárnap a kortárs tánc kedvelőit a MU Színház: a tánc világnapja alkalmából meghirdetett Rövidhullám elnevezésű kezdeményezésen nyolc koreográfus-előadó egyetlen témára, egyetlen nap alatt megszülető etűdjeit nézhetik meg az érdeklődők.

MTI

"A kezdeményezés kapcsán arra vagyunk a leginkább kíváncsiak, hogy a felkért koreográfus-előadóknak mi a zsigeri stílusa, az egyedi gondolat-, és mozgásvilága: azt szeretnénk látni, hogy kik is ők valójában" - mondta el Pintér Gábor, a szervező Parallel Alapítvány munkatársa az MTI-nek. Elmondása szerint a hazai kortárs tánc legizgalmasabb alkotói közül, nyolc koreográfust kértek fel a "játéknak" jellemzett kezdeményezésben való részvételre. 

A meghívott előadók - Batarita, Gál Eszter, Ladjánszki Márta, Lengyel Katalin, Maday Tímea, Pálosi István, Vass Imre és Zambrzycki Ádám - vasárnap délelőtt tíz órakor kapják meg a MU Színházban az improvizációs témát és pontosan tíz óra áll a rendelkezésükre, hogy kidolgozzanak egy legfeljebb ötperces struktúrát. 
A kezdeményezés izgalma éppen abban rejlik, hogy mindössze egyetlen kiindulópont van, amelyből nyolc különböző végkifejlet születhet meg az estére - vélekedett a szervező, hozzátéve, hogy magát a végeredményt is "improvizációsnak" tekintik, mert úgy vélik, hogy mindössze egyetlen nap leforgása alatt nem lehet kész koreográfiát összeállítani. 

Valószínűleg elég sok olyan mozdulatsor és elem fog bekerülni az esti etűdökbe, amelyeket az adott pillanat szül - mutatott rá Pintér Gábor. A koreográfusokkal egy időben a közönség is megismerheti a napi témát, amelyet a MU Színház internetes oldalán tesznek közzé. Az improvizáció világába invitáló egynapos kiránduláson azonban szigorú "forgatókönyv" szerint fognak zajlani az események. A koreográfusok előre beállított, fókuszált, és meghatározott színű fények közül válogathatnak. A színpadon továbbá konnektorok, keverők és kiállások állnak a rendelkezésükre, attól függően, hogy hová szeretnék fejleszteni az előadásukat.
    
A téma kihirdetése után - sorsolással eldöntött sorrendben - minden előadónak harminc percnyi próbalehetőség áll a rendelkezésére a téma színpadi kidolgozására, illetve továbbgondolására. A fennmaradó időben pedig bárhol - saját stúdióban, másik próbateremben vagy akár otthon - folytathatják a felkészülést. A koreográfusok szabad kezet kapnak a jelmezek és a zenei aláfestés tekintetében: amennyiben valaki szeretne elmozdulni a vizualitás irányába, akkor nyugodtan felkereshet egy jelmezraktárt, de éppúgy konzultálhat zenészekkel is.
    
A lényeg, hogy este kizárólag a koreográfusok legyenek a színpad főszereplői. A forgatókönyv részét képezi továbbá, hogy a megálmodott színpadképeket két perc alatt fel kell tudni építeni, illetve ugyanennyi idő alatt le is kell tudni bontani. Az este végén a nézők szavazhatnak a számukra legkedvesebb produkcióra. A nyertest díjjal fogják jutalmazni a szervezők, akiknek reményei szerint sikerül hagyományteremtő kezdeményezést útnak indítaniuk, amelyet a jövőben évente több alkalommal, sőt, akár a színházi keretek közül kimozdulva tudnak megszervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!