Kultúra

2012.05.03. 10:39

Fehérlófia kalandjai - Magyar népmese a Pegazus Színház előadásában

Pápa - A 2011/2012-es színházi évad utolsó bérletes előadásaként egy népszerű, klasszikus magyar népmesét dolgozott fel a Pegazus Színház. A Fehérlófia című zenés bábjáték a pápai bemutatót követően június elejéig járja Veszprém megyét és annak környékét a gyerekek nagy-nagy örömére.

Polgár Tibor

Bábszínház és népmese – Önök szerint mennyi ideig köti le a mai gyerekeket ez a pegazusos párosítás? Elárulom: a függöny felgördülésétől egészen a záró tapsviharig, és talán még egy kicsit tovább is. Ha jobban szemügyre vesszük a dolgot, nincs benne semmi meglepő. Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két vezetője immár húsz éve foglalkozik gyerekszínházzal, legújabb munkájukat pedig két évtized tapasztalata csiszolta tökéletesre.
A Fehérlófia feszes, kellően dinamikus, gördülékeny cselekményvezetésű darab, ami a csaknem egyórás játékidő alatt végig leköti, ülve tartja a közönségét – ez pedig az óvódások, kisiskolások tekintetében különösen nagy szó. A fiatalok szemmel láthatóan teljesen beleélik magukat a bábjátékba, szurkolnak, hangosan kommentálnak, reagálnak a látottakra. A látnivaló pedig igazán impozáns: a díszletek és a kellékek egyszerűek, de mégis nagyszerűek, sugárzik a színpadról a kreativitás, az ötletesség.

Az évad elején csatlakozott a társulathoz Rózsás Anna és Valler Kata, akikkel két fiatal, tehetséges színésznőt sikerült leigazolnia a Pegazus Színház vezetésének. Az újoncok a Fehérlófiában is remek alakítást nyújtanak, hitelesen töltik meg élettel bábjaikat, miközben a saját testükről sem feledkeznek meg. Anna és Kata láthatóan két nagyon különböző karakter, azonban a színpadon tökéletes köztük az összhang. Mondanám, hogy kiegészítik egymást, de nem hinném, hogy valamelyikük színészi játéka kiegészítésre szorulna. Habár a rutinos, ezúttal is nagyszerű Végh Zsolt mellett nem is engedhetnék meg maguknak az erőtlen, gyengébb színpadi jelenlétet.

Külön örömmel töltött el a bábjáték megtekintése során, hogy a Fehérlófiával ismét bebizonyosodott, idétlen bohóckodás nélkül is el lehet nyerni a gyerekközönség kegyeit.

Végh Zsolt az előadást követően lapunknak elmondta, gyerekeknek játszani hálás, ám legalább annyira felelősségteljes munka.

- Hiszen egy igényes, nívós, jó gyerekszínháznak a színházélményen túl az érzelmekkel és a gondolatokkal is nyomot kell hagynia. Tehát egy picit nevelnünk is kell ezzel az élménnyel. Szinte minden, ami az életben fontos, az a Fehérlófiában a mese része. Megjelenik a bátorság, a barátság, a segítőkészség, és persze a szerelem is. A darab legfőbb mondanivalója, hogy az utunkat bátran végig kell járnunk, mindenkinek szembe kell néznie a maga sárkányaival, azokat le kell győzni, néha pedig az alvilágba is le kell menni. Ha az ember az életben bátran, jó szívvel, okosan él, akkor megadatik számára az a teljesség, ami Fehérlófiának a történet végén - fogalmazott a Pegazus Színház társigazgatója, színésze.

A Fehérlófia című bábjátékot Sarkadi Nagy László írta és rendezte. Játsszák: Rózsás Anna, Valler Kata és Végh Zsolt.

 

Végh Zsolttól megtudtuk, a Pegazus Színház egyik alapelve, hogy évadonként legalább egy magyar népmesét bemutatnak. A társulat júniusban záruló idei évadjából még hátravan az Ujjé, a ligetben! című, felnőtteknek szóló zenés előadás.

- Ez kimondottan egy szórakoztató, vidám, táncos, kosztümös, nyári frissítő műsor lesz. Emellett természetesen már javában zajlik a következő évad előkészítése. Jelenleg pont a magyar népmese válogatásánál tartunk - közölte a színész-igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!