Kultúra

2012.06.21. 05:09

Számot adnak tudásukról

Megyei körkép - Megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, a diákok ezekben a napokban adnak számot tudásukról.

Balla Emőke

Az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák június 13-án értek véget, és hétfőn megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák. A középszintű szóbeliket a június 18. és június 29. közötti időszakban - a vizsgabizottságot működtető intézmények által meghatározott napokon - szervezik. Az idei az első év, hogy a vizsgákat a tanév befejezése után tartják. Országosan 1210 érettségiztető telephelyen, 3616 vizsgabizottság előtt csaknem 340 ezer középszintű szóbeli vizsgát tartanak. Veszprém megyében az érettségire jelentkezők száma 4149, a vizsgahelyszínek száma 41. Megyénkben 1092 emelt szintű érettségi vizsga volt.
 
A veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskolában idén négy osztály érettségizik, kedden három osztály - a kereskedelmi orientációjú 12. A, a közlekedés (gépjárműtechnika) orientációjú 12. C és a vendéglátás orientációjú 13. B - végzősei álltak a vizsgabizottságok elé. A diákokat időpontra hívták, így nem kellett mindenkinek reggeltől várakoznia. 



A kinti tikkasztó hőség sem lehetett akadálya a jó szereplésnek, hiszen a szóbeli vizsgák tantermei légkondicionáltak. Szakács Károly, a középiskola általános igazgatóhelyettese elmondta: a választható tantárgyból idén is sok tizenegyedikes tesz előrehozott vizsgát, csökkentve ezáltal a következő évi terheltséget. Magyar nyelv és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből kötelező szóbelizni, matematikából csak akkor, ha a diák az írásbelin nem érte el a húsz százalékot.


A vizsgabizottságok működésének megyei és vizsganaponkénti eloszlása szerint a legtöbb érettségiztető telephely Budapesten található (252), csakúgy, mint vizsgabizottság (790). Országosan a legkevesebb működő vizsgabizottság június 29-én, a szóbeli érettségik utolsó napján kell majd (207). A legkevesebb érettségiztető telephely (26) Nógrád megyében van, ahogy a legkevesebb működő vizsgabizottság is ebben a megyében lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!