Kultúra

2012.07.20. 18:00

Országosan elismert városvédő - Podmaniczky-díjat kapott dr. Zsíray Ferenc

Tapolca - Podmaniczky-díjat vehetett át dr. Zsíray Ferenc, a Tapolcai Városvédő Egyesület elnöke a napokban. Az elnök és általa az egyesület munkáját immár másodszor illették országos elismeréssel, hiszen dr. Zsíray elődje, Tóth József is kapott Podmaniczky-díjat korábban.

Szijártó János

A díjat olyan magánszemélyek és közösségek kaphatják meg, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. A közel három évtizede működő Tapolcai Városvédő Egyesületről túlzás nélkül állítható, hogy országosan is kiemelkedő munkát végez. Ezt hangsúlyozta egyebek között Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke, aki a Podmaniczky-díjat átnyújtotta a tapolcai elnöknek, a nyugalmazott nőgyógyász főorvosnak.

Dr. Zsíray Ferenc érdeklődésünkre elmondta, hogy összehangolt, közös munka eredménye a díj, amelyet ő vett át, de tulajdonképpen a közösség tevékenységét is jelképezi.

- Ifjúsági tagozatunk munkája kiemelkedő. Hosszú évek óta folyamatosan hozzuk el a díjakat a Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért országos pályázatról, minden kategóriában. Az idén például hetvenegyen pályáztak Tapolcáról, közülük ötvenegyet díjaztak. Budapesten a várban, a díjkiosztás alatt már többen viccesen megjegyezték, hogy "na, már megint a tapolcaiak visznek el mindent". A gyerekeket minden évben az önkormányzat segítségével busszal szállítjuk a fővárosba, ahol az eredményhirdetésen túl még egy kirándulást, városnézést is beiktatunk. Az egyesület tagozataként működő nőklub munkáját is kiemelném, hiszen rájuk a szervezésben, illetve minden egyéb dologban számíthatunk - tette hozzá az elnök.

A Tapolcai Városvédő Egyesület egyébként a Batsányi-kultusz ápolása terén is elismerésre méltó munkát végez, ráadásul jövőre lesz a költő születésének 250. évfordulója, amelyre már most nagy erőkkel készülnek. Szerencsés egybeesés, hogy az egyesület is jubilál 2013-ban, hiszen akkor lesz éppen harmincesztendős.

- A két kerek évfordulót országos szintű és rangú programsorozattal szeretnénk emlékezetessé tenni mindenki számára, fogalmazott dr. Zsíray Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!