Kultúra

2012.08.20. 17:28

Erőt, tisztességet! - Húsz év a katonai hagyományőrzés szolgálatában

Pápa - Lelkes és elhivatott hagyományőrzők 1992-ben alakították meg a Pápai Huszáregyesületet. Céljuk a lovas virtus, a huszárerkölcs, a katonavárosi tradíciók újraélesztése, bemutatása és méltó képviselete volt.

Nagy Imre

A pápai huszárok ma országos hírűek, a várost pedig a katonai hagyományőrzés Mekkájaként tartják számon. Az egyesület szombaton ünnepelte jubileumát. Délelőtt a Pápai Hősök Napja rendezvényeire hívták az emlékezőket. A Huszár lakótelepi Ejtőernyős emlékműnél Huszár János helytörténész, veterán ejtőernyős idézte meg a "Vitéz Bertalan Árpád" Ejtőernyős Zászlóalj hőseit, majd az emlékezők az Esterházy úti 1. és 2. világháborús emlékművekhez vonultak. Itt Székely Tibor hagyományőrző alezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke mondott megindító beszédet, méltatva az egyesület tevékenységét, ami segít feltárni a magyar huszár tetteit, teljesítményét, kultúránkban elfoglalt helyét, hazai és nemzetközi jelentőségét.

- A mai pápai huszárok méltó utódai a gorodok-satanowi hősöknek - fogalmazott a szónok, utalva a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred 1914-es bátor, ám tragikus huszárrohamára.

Az emlékünnepség zárásaként az emlékezők koszorúkkal és virágokkal rótták le kegyeletüket. A megemlékezésen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, Rádi Róbert, a polgármesteri kabinet vezetője, Gangler László alezredes, Pápai Bázisrepülőtér és Keith P. Boone ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka is.

A huszár ünnep a Pápai Lovaiskolában bajtársi találkozóval folytatódott, amin 2. világháborús veteránok idézték fel emlékeiket. Őket emléklappal köszöntötték. Ezt ünnepi közgyűlés követte, ahol a pápai katonai hagyományőrzők az elmúlt húsz év legfontosabb történéseit, az egyesület működésének állomásait elevenítették fel.

 

A város katonai múltjáról, hőseiről évtizedeken keresztül nem eshetett szó. A huszáregyesület megalakulása után elsőként a pápai 7-es huszárok emlékművét és annak környezetét újította fel, majd hagyományos huszártáboraival, a történelmi játékokkal, később a Pápai Történelmi Napokkal a városi nagyrendezvények észese lett. Ma szinte minden helyi és környékbeli ünnepség állandó résztvevői, emellett országos és nemzetközi katonai hagyományőrző rendezvények szereplői is. Számukra katonai hagyományőrzés mára életformává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!