Kultúra

2012.08.22. 07:16

Tájképbiennálé a Pannóniában

Balatonalmádi - A napokban nyitotta meg kapuit a Pannónia Kulturális Központban a harmadik tájképbiennálé, amelyen 32 alkotó 54 művét láthatják az érdeklődők.

Halmos György

A rendezvénynek idén a Pannónia Kulturális Központ adott helyet, két évvel ezelőtt a Padlás galériában rendezték.

- Az idei kiállításra nagyon sokféle kép érkezett a hagyományostól az absztraktig, ezek az alkotások azt mutatják meg, milyen egy-egy festőnek a viszonya a tájhoz - mondta Fábián László grafikusművész a rendezvény megnyitóján. - A tájkép mint műfaj, átkozottul nehéz, hiszen például a balatoni naplementének a megfestésénél prognosztizálható a kudarc - fogalmazott a művész.

- Versenyezni nem tudunk a természettel; igazi kép abból születhet, hogy kinek milyen a viszonya a természethez: aki szemlélődő, az egy nagy lélegzetű, csendes képet készít, aki dinamikusabb, az egy mozgalmas alkotást készít ugyanarról a tájról. Megjegyezte, hogy vannak olyan alkotók, akik belülről élik meg a tájat, belebújnak, szétszedik és újra összerakják; a tájkép elemei absztrakt egységeként jelennek meg, újraépítik a belső tájat - fogalmazott. - A táj azért is fontos, mert bárhová megyünk, annak az élménye meghatározó - közölte. Úgy vélekedett, azzal, hogy a tájat reflektorfénybe állítják, egy bizonyos környezetvédelmi missziót is felvállalnak.

- Tessék gyönyörködni benned, de ezzel felelősség is jár, vigyázni kell rá - mondta.

A kiállításon a helyi alkotók mellett az ország számos pontjáról érkeztek művészek képeikkel, többek között Budapestről, Győrből, Zalaegerszegről és Székesfehérvárról. A tárlat szeptember 14-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!