Kultúra

2012.09.10. 17:36

Folyamatos átalakulásban

Veszprém - Veszeli Lajost választotta meg céhmesternek a Veszprémi Művész Céh. Kovács Endre háromszor kétéves mandátuma lejárt. Megkérdeztük, mit sikerült megvalósítani a tervekből és miben reménykednek a képzőművészek?

Bartuc Gabriella

A művészet világa nagy átalakuláson megy keresztül, a Veszprémi Művész Céh működését és finanszírozását is újra kell gondolni - nyilatkozta lapunknak Veszeli Lajos, az új céhmester, aki a Művész Céh balatonfűzfői, októberi kiállításán jelenti be a programját, aminek sarkalatos pontja a szponzoráció megerősítése, mert üres  a kassza, még működési költségre, útiköltségre sincs pénz.

Kovács Endre, a Svájcból hazatelepült fotóművész is nagy lendülettel látott neki a szervezésnek hat évvel ezelőtt. Arra büszke, hogy felpörgette a tagság kiállítási lehetőségeit, többek között megvalósult Tihanyban Veszprém megye  és Anjou művészeinek közös tárlata, amit mindkét megye támogatott, szép katalógus is készült. Fontosnak tartja a biennálé formájában bevezetett miniatűrkiállítást, amelybe külföldi művészek is bekapcsolódtak. Két éve Révkomáromban  bemutatkoztak, idén Kőszegen és Tihanyban. Sajnos, amióta megszűnt a Veszprém Megye Kultúrájáért Alapítvány, azóta támogatás nélkül maradt a szervezet. Kovács Endre kudarcnak tartja, hogy nem sikerült galériát szerezni a céhnek, ami a közönséggel való folyamatos kapcsolattartáshoz kellene. Szó volt arról, hogy majd a Hangvillában, csakhogy az a projekt se mozdul egyelőre. Megjegyezte továbbá, hogy a közösségi munka ma már nem vonzza az embereket, minden  individualizálódott, egyedül keresik a művészek is a boldogulásukat.

 

Mintegy negyven tagja van a céhnek

A Veszprémi Művész Céh 1989-ben alakult Raffay Béla házában, ez volt az első civil szervezet az országban. Ma mintegy 40 tagot számlál. A szombati céhgyűlésen Kulcsár Ágnes festőnőnél több mint 20 tag jelent meg, de nem voltak ott például  a salföldi alapítók, Raffay Béla és Somogyi Győző. Az alapvető elképzelés, hogy ha bármilyen beruházás történik a megyében, a céhtől szakmai véleményt kérnek, és jó lenne, ha megbízásokhoz is jutnának - egyelőre nem valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!