Kultúra

2012.10.23. 10:31

Francia gyakorlat

Várpalota - Három héten át a franciaországi Craon városában vettek részt szakmai gyakorlaton a Várkerti szakiskola szociális gondozó és ápoló szakmát tanuló diákjai.

Szabó Péter Dániel

Európában már 15 esztendeje sikerrel működik a Leonardo Da Vinciről elnevezett projekt, amelynek lényege, hogy szakképzésben résztvevő diákoknak és pedagógusoknak ad lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek az európai országok szakmai metódusaival, követendő gyakorlataival . A program keretében vette fel a kapcsolatot a Craon városában működő, szociális gondozást oktató szakképző intézménnyel a Várkerti szakiskola. A Párizstól 350 kilométerre található településen működő MFR L’Oudon iskola tanárai és diákjai idén márciusban látogattak el Magyarországra, míg a Várkerti kollektívája október első felében járt szakmai gyakorlaton Craonban, tájékoztatta lapunkat Dobos Tamás intézményegység-vezető.

- A három hetes külföldi gyakorlat komoly szakmai  kitekintést és önállósodást jelentett diákjainknak. Intézményi keretek között feltérképezhették az országhatáron túlmutató munkavállalás lehetőségének előnyeit és hátrányait, valamint megismerhették a francia szociális ellátó rendszert és az ott tapasztalt jó gyakorlatokat alkalmazhatják a magyar viszonyokra - tette hozzá Dobos Tamás.

A pályázati forrásból megvalósuló úton a Várkerti szakiskola 15 tanulója Craon szociális intézményeiben (idősek otthona, óvoda, bölcsőde) ismerkedtek a szakmai munkával, a gyakorlat zárásaként pedig önálló feladatokat is megvalósítottak. A hatékonyabb munkavégzés és kommunikáció érdekében a magyar nebulók alapfokú francia nyelvi képzésen is részt vettek.

A Várkerti szakiskola bízik abban, hogy a két intézmény között hosszú távú együttműködés keretében rendszeressé válik a tanulók külföldi gyakorlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!