Kultúra

2012.10.26. 11:30

Gondját viselni a nemzetnek

Veszprém - Nemzetpolitika és magyarságtudomány címmel kétnapos konferenciát szerveznek Veszprémben, a Dubniczay palotában.

Balla Emőke

Minél többet tudunk a múltunkról, annál biztosabban állunk a jelenben, mondta köszöntőjében Némethné Károlyi Jolán  önkormányzati képviselő. Veszprém örömmel ad otthont a rendezvénynek, melyet a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány, a Gazdaságetika.hu szervez a várossal közösen.

Az alapítvány  négy műhelyt hozott létre, köztük a 2003-ben alapított magyarságtudományi műhelyt, mely könyveket, folyóiratokat ad  ki, konferenciákat szervez, a  nemzetpolitikát, magyarságtudományt szolgálja, közölte dr. Garaczi Imre, a  Pannon Egyetem docense. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta: a nemzeti identitás erősítése a református egyház számára is fontos, 2009-ben  megalakult az Egységes Magyar Református Egyház, az anyaországi, valamint felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki egyházkerületekkel. A püspök a bibliai ige  A szeretet és a hűség el ne hagyjon téged  arról beszélt, a szeretet nyitás a másik ember felé; akkor is szeretnünk kell őt, ha mást gondol a világról. 



Két nap alatt negyvenhat előadás hangzik el, huszonhat egyetemet, főiskolát, kutatóműhelyt képviselve. A Pannon Egyetem támogatni kívánja dr. Váradi Natália kutatását, elődása szombaton fél egykor hangzik el, 1956-os dokumentumok az ukrajnai Állambiztonsági Hivatal levéltárában, különös tekintettel a veszprémi egyetemisták sorsára címmel.



A pénteki megnyitó után dr. Papp Sándor professzor Kisebbségben és emberségben  Trianon után címmel tartott előadást, Duray Miklós író, politikus pedig a nemzetpolitika alapelveiről beszélt. Szólt arról, a nemzetpolitikának a pártpolitikától függetlennek kell lennie, nem ágyazódhat be pártpolitikai tételekbe. Trianon  sajátos helyzetet ad a magyar nemzetpolitikának, a magyarok őshonosként élnek a határokon túl, nem önszántukból kerültek oda. A kettős állampolgárság   részben nemzetpolitikai, részben állampolitikai, de leginkább közjogi ügy; ez erősítheti a  nemzeti összetartozás érzését. Duray Miklós hangsúlyozta: a mostani kormánynak két feladata van: egyrészt gondját viselni a területén élő embereknek, másrészt gondját viselni a nemzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!