Kultúra

2012.10.10. 09:10

Őszi könyvtári napok Pápán

Pápa - Számos, időseknek és gyerekeknek szóló foglalkozás, túra, jóízű beszélgetés vártas az országos kezdeményezéshez csatlakozott Jókai Mór Városi Könyvtárban az elmúlt héten. A könyvtári napok ismét népszerűnek bizonyultak az olvasók körében.

Nagy Imre

- Van egy hét, az évnek egy olyan időszaka, mikor - kis túlzással - a könyvtárakról szól az élet, a vezető hírek másodvonalában szerepelhetünk. Ilyenkor a társadalmi csoportok egy-egy rétegét igyekszünk megcélozni - mondta el dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója. 

- Ilyenek voltak a gyerekek, a nők, illetve most a nyugdíjasok. Azok az emberek, akik nagyon fontos tagjai a társadalomnak. Nem szabad leírni azt, aki befejezi az aktív életét, hiszen azt nem is szabad befejezni. Mi ezt azzal fejeztük ki, hogy bakonyi túrát szerveztünk számukra, ahol nagyon jól érezték magukat. Persze, függetlenül a könyvtári hét választásától, minden évben megcélozzuk az ifjúságot az óvodás kortól a középiskoláig. Hiszen belőlük válnak azok a könyvtárlátogatók, akik később, felnőttként is bejönnek hozzánk - fogalmazott az intézmény vezetője, akitől azt is megtudtam, hogy rendkívül sikeresek voltak a Mesélj nekem Nagyi! című alkalmak, ahol nagymamák, nagypapák meséltek a gyerekeknek, akik „jutalmul” énekeltek, körjátékot játszottak. Másik programjuk Az én nagyim elnevezésű rajzpályázat volt, amire közel kettőszáz rajz érkezett be, ezek legjobbjait díjazták. Két évvel ezelőtt indult el a Könyvtári zarándoklat című mozgalom, ami Kecskemétről Pécsre, majd tavaly Várpalotára, onnan idén Szombathelyre vezetett. Ezt a könyv szeretete működteti, és a „zarándokok” egy szép kivitelű, az út állomásainak bejegyzéseit tartalmazó könyvet visznek magukkal.  



- Pápára Noszlopról érkezett a könyv, lófogattal, mi Celldömölkre vittük tovább. Előbb azonban Váminé Molnár Emma, az olvasószolgálat vezetője megmutatta a város irodalmi, képzőművészeti, történelmi és építészeti értékeit a vendégeknek.  Mi pedig Celldömölkön megismerkedtünk egy nagyon kellemes könyvtárral, illetve a bencés apátsági templommal, de eljutottunk a Ság-hegyi múzeumba is. Könyves vasárnapunkon volt a megbocsátás napja. Azok, akik nem hozták vissza határidőre a könyveket, ezt különböző kedvezménnyel tehették meg, másrészt vasárnap térítésmentes volt a beiratkozás - fogalmazott Hermann István, aki elmondta, hogy véleménye szerint kicsit többet tettek ezen a héten a könyvtárért, nem a könyvtári anyag feldolgozása, hanem a könyvek-közönség kapcsolata volt a fontosabb.


- A könyvtári hét rendezvényein a város összes óvodája részt vett. A gyerekek nagyon jól fogadták a nagyik meséit, utána pedig mesekönyveket nézegettek. Érdekes volt Müller Anita táncpedagógus vetítettképes előadása, nekem különösen azért, mert mindketten megszállottjai vagyunk a hagyományoknak. Úgy gondolom, a könyvtári héten túl mi folyamatosan, nem csak kampány-jelleggel törődünk az olvasóinkkal. Ez a hét fölhívta a figyelmet arra, hogy még mindig vagyunk, létezünk, és ebben az elgépiesedett világban még él a könyv - fogalmazott Váminé Molnár Emma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!