Kultúra

2012.11.30. 18:22

Örkény tiszteletére

Veszprém - Örkény István Sötét galamb című művének szombat esti, játékszíni bemutatójával az író előtt tiszteleg a Petőfi Színház társulata.

Balla Emőke

Örkény István születésének századik évfordulóját különleges premierrel köszönti a veszprémi társulat: a Sötét galamb című komédiát Hargitai Iván rendezésében mutatja be. Ő választotta a művet, remek darab, mondta.

 



Dobra Mária és Szalma Tamás az előadás egyik jelenetében (Fotó: Petőfi Színház)

- Nagyon erős drámai mű, ugyanakkor komédia, hiszen a főszereplő életében sok olyan helyzet adódik, amely megmutatja létezésünk fonákságait. A történet izgalmas, az 1950-es években felszámolják az apácarendeket, a hősnő visszakerül a civil életbe. Miként lehet egy ilyen helyzethez alkalmazkodni? Ilona szemszögén keresztül látjuk a világot és a férfiakat. Jobb-e befelé fordulni és csak időnként tudomást venni a világról? Ha így dönt az ember, az gyávaság? Vagy neki kell vágni a hétköznapoknak és megküzdeni a kihívásokkal?

 



Az előadásban a színészek - Bajcsay Mária, Csarnóy Zsuzsanna, Palásthy Bea, Terescsik Eszter, Perjési Hilda, Szalma Tamás, Horváth Illés, Tóth Loon, Máté P. Gábor - valamennyien több szerepet is játszanak. A főszereplő Dobra Mária, aki Glóriát, később Ilonát alakítja. Azt mondta, örül, hogy találkozhatott Örkény István remekművével és eljátszhatja ezt a szerepet. - Az ember legfontosabb feladata a boldogság megtalálása. Tapasztalataink szerinti legjobb tudással törekedni kell rá. Kacskaringós az út. Egyedi. Kemény munka, de csodálatos - nyilatkozta a bemutató előtt a Naplónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!