Kultúra

2012.11.26. 10:02

Snétberger Ferenc nagyon büszke a növendékeire

Felsőörs - Nagy büszkeséggel töltött el, amikor a Berlini Filharmonikusok képviselői a közelmúltban felkértek arra, hogy válasszak ki több tehetséges fiatalt, akikkel együtt lépünk majd színpadra jövőre - mondta a minap Snétberger Ferenc gitárművész, az általa alapított tehetségközpont őszi kurzusának megnyitóján Felsőörsön.

Kovács Erika

- Művész úr, tanítványaival együtt nemrég nagyszabású ünnepségen vett részt Berlinben, ahol a roma holokauszt 50. évfordulója alkalmából Angela Merkel német kancellár köszöntőt mondott, emlékművet avatott. Önt a megemlékezés gálakoncertjének megszervezésére is felkérték. Hogyan értékeli mindezt?

- Hatalmas élményt jelentett a bemutatkozás. Diákjaink kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, amire nagyon büszke vagyok. Kiválóan teljesítettek annak ellenére, hogy hajnalban indultak, és még aznap felléptek. Soha nem  felejtem el az ünnepet, amelyen Angela Merkel kancellár, valamint sok túlélő és rengeteg fiatal is részt vett. Óriási, leírhatatlan élményt adott az is, hogy a program zenei szerkesztésére ugyancsak felkértek, igaz, ez nem először történt, mert idén januárban, a német  parlamentben is ezt a feladatot kaptam egy ugyancsak jelentős ünnepségen.

Snétberger Ferenc gitárművész rendszeresen a világ nagyvárosaiban lép fel, de sok időt tölt a felsőörsi tanítványok képzésével is (Fotó: Penovác Károly)

- Úgy tudom, a Felsőörsön tanuló fiatalok berlini bemutatkozására az ottani filharmonikusok is felfigyeltek.

- Így igaz. Felkértek arra, hogy válasszak ki  gyerekeket a tehetségközpontból, akikkel velük együtt a jövő évben közösen lépünk majd színpadra. Ez nagyszerű zenei élményt is ad, hiszen meghívóink nemcsak a klasszikus zene, hanem más stílusok, irányzatok iránt is elkötelezettek, a közös fellépés minden bizonnyal különleges lesz mindannyiunknak.

- Hogyan értékeli az ön által alapított felsőörsi zenei tehetségközpont működését?

- A másfél év kevés idő arra, hogy az ember mérleget vonjon, mégis állíthatom, ez idő alatt nagyon sok tehetséges gyerekkel találkoztam, nekik kitűnő tanárainkkal lehetőséget adunk a  fejlődésre és előttük komoly zenei jövő áll. Működésünkben, a fenntartásban állandó nagy kérdés a támogatás, a megfelelő háttér biztosítása, ami valójában jövőnket érinti.

- Művész úr, hogyan tovább, hol lép fel legközelebb?

- Rengeteg felkérésem van, hogy pontosan hol lesz a következő, előtte egy héttel tudom meg. Azt tudom, hogy novemberben Párizsban lépek színpadra, majd decemberben ismét Berlinben. Fellépéseim mellett igen sok időt fordítok az iskolára Felsőörsön, főként adott kurzus indításakor, miként ilyen most ez az őszi is.

 

A zenélés jelenti az igazi feltöltődést

Snétberger Ferenc arra a kérdésre, hogy mikor pihen, mi jelenti neki a feltöltődést, így válaszolt: - Nagyon szeretek kerékpározni, sétálni, mindkettő kiváló lehetőséget ad a stressz levezetésére. Az igazi feltöltődést viszont a zene jelenti számomra, az, amikor játszom. Ha két-három nap kimarad, már hiányzik a színpad, a zene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!