Kultúra

2012.12.04. 12:37

Örkényre emlékeztek

Örkény István születésének századik évfordulóján a Veszprémi Petőfi Színház társulata bemutatóval és fotótárlattal emlékezik a Kossuth-díjas íróra.

Balla Emőke

A premieren és a kiállításon  részt vett Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg is. 

A Sötét galamb című előadás bemutatója előtt Radnóti Zsuzsa elmondta: Oberfrank Pállal  együtt a fotókat nézegetve, előtörtek belőle a veszprémi színházi élmények. 1987-ben Paál István rendezte a Forgatókönyv című művet.  Különleges egyéniség volt, csodálatos, nagy erejű,  színházteremtő rendező, körülötte minden színházzá vált.  Az előadás főszerepét Vallai Péter  alakította, emlékezetesen. A Kossuth-díjas író özvegye nagyon örül, hogy a Sötét galamb című darabot bemutatják Veszprémben, hiszen nagyon ritkán játszott mű.

- Úgy hallottam, az előadás megteremtette az az alapérzést,  mely nem kortól függ. Nem marad benne azokban az ötvenes, hatvanas években, amelyben született, hanem  általános érvényű emberi mondanivalót közöl, ami benne volt a szövegben, csak lehet, hogy azt  eddig nem vették észre a színházi emberek. Hargitai Iván  rendező fantasztikus formában van, két nagyszerű előadását láttam  mostanában, egyik jobb volt, mint a másik.  Örültem,  mikor a Sötét galambot választotta.  



Radnóti Zsuzsa  és Oberfrank Pál a kiállításmegnyitón (Fotó: Penovác Károly)



Radnóti Zsuzsa Jászai-díjas dramaturgot, a Vígszínház dramaturgiai vezetőjét a férjével való közös munkáról is kérdeztük. Természetes volt, hogy már az ötlettől kezdve beszélgettek a darabról, mondta.

- Nem oldalanként mutatta meg a szöveget, mert akkor az ember elveszett volna a részletekben, hanem megírt egy egységet, felvonást vagy akár az egész darabot, akkor kezdtünk beszélgetni róla. Ez egy mindennapi munka volt, nem is munka, hanem egy  szeretnivaló, izgalmas dolog. Örültem, hogy megkérdezte a véleményemet, színházi dramaturg vagyok, természetes is volt számomra. Ha igazam volt, alakított az íráson, ha  ő másképpen gondolta, megindokolta. Egyikőnk sem azt nézte, kinek van igaza, hanem  azt, hogy a szöveg még jobb legyen. 
Radnóti Zsuzsa  hozzátette: többször járt Veszprémben, órákat tartott a  Pannon Egyetemen, mégsem ismeri ezt a szép várost, amit nagyon sajnál.

A Latinovist-Bujtor Játékszínben  életképekből, Örkény színpadi műveiből  készült  előadások fotóiból  január közepéig láthatnak válogatást az érdeklődők. A budapesti Csokonai Művelődési Központtól érkezett anyagot Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. Hangsúlyozta: a  színház  a magyar évadban a  Sötét galamb bemutatójával tiszteleg Örkény István előtt. 

Özvegye ápolja és gondozza az író hagyatékát. 

A fotókiállítást Kilián László író nyitotta meg, méltatva az író munkásságát. Örkény István Veszprémnek is sokat adott, remek színházi előadásokra emlékezünk.





pk122orkenykiallitas 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!