Kultúra

2013.01.21. 17:33

Kártyanaptárak tengerében

Pápa - Több mint húszezer kártyanaptár díszeleg Fejes Sándor helytörténész gyűjteményében.

Polgár Tibor

Az ismert pápai gyűjtő már tizenhét kiállítást állított össze kollekciójából, amelynek darabjait olykor könyvei illusztrálásaként is felhasználja.

Fejes Sándor saját bevallása szerint a gyerekeitől örökölte meg az első, közel kétszáz kártyanaptárt tartalmazó anyagot. - Ők az általános iskola után már nem foglalkoztak a gyűjteménnyel, én pedig nem akartam a kártyákat kidobni. Eltettem őket az utókornak, hiszen sosem lehet tudni, mire lehet még felhasználni az adott pillanatban feleslegesnek tűnő dolgokat. Aztán úgy húsz éve történt, hogy a padláson rábukkantam egy 4-500 darabos, értékes gyűjteményre, ami egy régi lakótársamé lehetett. A mai napig nem tudom, hogy pontosan kinek a kollekcióját találtam meg. Azonban ez a felfedezés nagy lökést adott nekem a gyűjtésben, és elkezdtem komolyabban foglalkozni a kártyanaptárakkal - elevenítette fel lapunknak a gyűjtőszenvedélye kezdeteit a pápai helytörténész.

 

 

 

Fejes Sándor büszkén mutatja húszezresre hízott kártyanaptár-gyűjteményének egy kisebb szeletét (Fotó: Polgár Tibor)

 

 

Megtudtuk tőle, hogy év közben egyszerűen csak gyűjtögeti a kártyanaptárokat, amiket aztán ősszel kezd el válogatni, csoportokba rendezi, majd beleilleszti őket a gyűjteményébe. Fejes Sándort sokan ismerik a városban, ezért elmondása szerint gyakran talál a postaládájában kártyákat, amikkel a gyűjteményét bővítheti. De az innen-onnan kapott, ismerősöktől beszerzett darabok mellett olykor gyűjtőtársakkal is kicserél egy-egy különlegesebb kártyát.


- Levélben több, az ország különböző pontjain élő gyűjtőtársammal is tartom a kapcsolatot, így a távolabbi területekről is kerülnek hozzám anyagok. Az év végi nagy szortírozás során persze át kell nézni mind a húszezer darabot, hogy ugyanaz a kártya kétszer ne kerüljön bele a gyűjteménybe. A teljes kollekció átvizsgálása hónapokig tart, hiszen a folyamatos, hosszas válogatásba hamar belezavarodhat az ember: a sok kép előbb-utóbb összefolyik, elfárad az ember szeme. Azonban szükséges elvégezni ezt a folyamatot, mert nem lehet ömlesztve tartani a naptárakat, valami rendszert bele kell vinni a kollekcióba. Jelenleg 59 nagy témakör mentén van felosztva a gyűjteményem, de természetesen ezt még lehetne továbbiakra bontani - hangsúlyozta a lelkes gyűjtő. 
A kártyanaptár-kiadás tendenciáira kitérve elmondta, a rendszerváltás előtt leginkább a nagy cégek, míg a kilencvenes évektől kezdve már magánemberek, kisebb vállalkozások is adtak ki magukról, tevékenységükről mesélő, tenyérben elférő naptárakat. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!