Kultúra

2013.04.01. 12:48

Középpontban a hazaszeretet

A hazaszeretet állt a közelmúltban rendezett városi versmondó verseny középpontjában, amelyen több kategóriában is kiválóan szerepeltek a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai.

Szabó Péter Dániel

A házigazda várpalotaiak mellett a szomszédos Ösküről és Pétfürdőről is érkeztek diákok a város szavalóversenyére, amelynek impozáns helyszín, a vár Thuri-terme adott otthont. Az idei vetélkedő középpontjában a haza, a haza szeretete állt, ebben a témában kellett költeményeket választaniuk és előadniuk a résztvevőknek.

A verseny nyitányaként a zsűri elnöki tisztét is betöltő Talabér Márta polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, sokat segítenek a magyar kultúra megőrzésében az ilyen jellegű rendezvények, nem véletlen, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódva hazafias verseket vártak a fiataloktól.

 

A magyar kultúra megőrzésében is segítenek az ilyen rendezvények, hangsúlyozta Talabér Márta polgármester (jobbra) (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A városból és a kistérségből érkezett 20 diák ennek megfelelően választottak és adták elő kellő alázattal és átéléssel a költeményeket, klasszikus alkotások mellett modern költők versei is elhangzottak a Thuri-várban.

Az alsó tagozatos nebulók között győztes Juhász Albert Attila Tompa Mihály: A gólyához című versét szavalta el, Kecse Adrián, a felsősök legjobbja, Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz! című költeményét adta elő, míg a középiskolás kategória első helyén végzett Pápai Rómeó József Attila: Hazám című versét mondta el a zsűri és a közönség előtt. Elhangzott, nem volt egyszerű dolga a háromtagú zsűrinek, amelyben a már említett Talabér Márta polgármester mellett Koncz Annamária tankerületi igazgató és Horváthné dr. Csomó Orsolya, a szervező Szindbád Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kapott helyet.

Eredmények (a külön nem jelöltek várpalotaiak), Alsós kategória: Juhász Albert Attila (Bán Aladár Ált. Isk.), 2. Kecse Gréta (Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola), 3. Nyitribusz Dóra (Várkerti Ált. Isk.) Különdíj: Eszes Csenge (Nepomuki Szt. J. Ált. Isk.) és Verespey Richárd (Horváth István Ált. Isk., Pétfürdő) Felsős kate-gória: 1. Kecse Adrián (Rákóczi-telepi Isk.), 2. Szücs Norbert (Bán A. Ált. Isk.), 3. Márton Bálint (Várkerti.) Különdíj: Szalai Fanni (Nepomuki).

Középiskolás kategória: 1. Pápai Rómeó (Magániskola) 2. Borzási Nikoletta (Thuri György Gimnázium), 3. Szigeti Csilla (Magániskola)




 


A szavalóversenyt követően a zsűri elnöke elmondta, kiválóan teljesítettek a résztvevők, az alsó és felső tagozatos tanulók éppúgy, mint a középiskolás diákok. Az elhangzott hazafias versek a nebulók tehetsége, valamint a pedagógusok áldozatos felkészítő munkája mellett a magyar irodalom sokszínűségét is jól példázták. A színvonalas produkciók elhangzása után játszóház is várta a résztvevőket a Thuri-várban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!