Kultúra

2013.05.17. 15:24

Madarász gyerekek sikere

Nem mindennapi sikert ért el a Keresztury Dezső Általános és Szakiskola madarász-sulis csapata. A Vértesbogláron megrendezett Madarak és fák napja verseny országos döntőjében, tavalyi negyedik helyezés után idén az előkelő második helyet szerezték meg a gyerekek.

Szijártó János

Erről felkészítőjük, tanáruk, Árvai Gábor tájékoztatta munkatársunkat. - A húsz csapat részvételével megrendezett országos döntőn elért második helyünk az eddigi legnagyobb sikerünk. 1999 óta veszünk részt ezen a versenyen és azóta tizenegy alkalommal jutottunk be országos döntőbe, ahol eddig háromszor lettünk harmadikak. A versenyen gyakorlati és elméleti feladatok váltották egymást. Például árnyképről kellett madárfajt meghatározni, illetve preparált állatokat és fészkeket felismerni. A környezettudatos vízgazdálkodás fortélyairól is számot adtak a tanulók, de az ártéri erdők élővilága is központi szerepet játszott. Nagyon örültem, hogy a madárhang felismerésnél egyetlen hibát sem követett el csapatunk - tette hozzá.

A nemesgulácsi madarász-suli: Kovács Eliza, Árvai Gábor, Takács Péter és Gelencsér Dávid (Fotó: Szijártó János)

Mint megtudtuk, az országos versenyt győriek nyerték, a tavalyi bajnok Gödöllő harmadik lett.  A nemesgulácsiak nem kis büszkeséggel számoltak be arról is, hogy megelőzték Dombóvár, Szombathely, Kecskemét és Pécs csapatait. A madarász-suli ezüstös együttesében Kovács Eliza, Takács Péter és Gelencsér Dávid szerepelt. Jutalmuk egy öt napos, augusztus-végi szakmai táborozás.

Árvai Gábor arról is beszámolt, hogy a Balaton-felvidéki NP által szervezett Bakony-Balaton Geopark földtani verseny döntőjében a Takács Péter - Gelencsér Dávid összetételű páros győzelmet aratott a tizenhét együttest felvonultató mezőnyben.  Kétfordulós selejtező után alakult ki a 17-es döntő, amelyet Zánkán és a Pécselyi-medencében rendeztek meg. A Pécselyi-medencében volt a terepi program és az ott látottakból, hallottakból kellett számot adniuk a versenyzőknek. A csapat három napos szakmai programon vehet részt júniusban a Nógrád-Novohrad Geopark területén, illetve elnyerték az első ízben felajánlott vándorserleget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!