Kultúra

2013.06.07. 11:29

Paprika rummal, egy kalandos élet krónikája

Kubik Anna, a kistelepülésről származó Kossuth-díjas színművész olvasott fel részleteket Zsuffa Tünde: Paprika rummal című könyvének bemutatóján, amelyet a közelmúltban rendeztek a művelődési házban.

Szabó Péter Dániel

Rendhagyó életrajzi regény a bevezetőben jelzett könyv, hiszen Zsuffa Tünde írónő édesapja, Zsuffa Oszkár kalandos életét vetette papírra.

- Ha végiggondolom, apám egy izgalmas kalandregény főhőse is lehetne, hiszen az élete tele van fordulatokkal, tragédiákkal, szenvedéllyel, árulással, folyamatos küzdelmekkel és újrakezdésekkel. Azonban Zsuffa Oszkár személyisége nem egy író fantáziájának a szüleménye, hanem ő valóban létezett. Ismerte Hemingway-t, Mindszentyt, Kádárt. Egyszer halálra is ítélték, de az utolsó pillanatban kegyelmet kapott. Gyűlölte a kommunizmust, imádta az Istent és Magyarországot. Három felesége volt, öt gyermeke, nehéz, konok természete, nagy hasa és még annál is nagyobb szíve - ír meghatóan édesapjáról az elsőkötetes szerző, akinek egyedülálló hangulatú könyvéből a kistelepülésről elszármazott Kossuth-díjas színművész, Kubik Anna olvasott fel részleteket a művelődési otthont megtöltő érdeklődőknek.

Kubik Annak Kossuth-díjas színművész olvasott fel részleteket a könyvből a bemutatón. A háttérben a szerző, Zsuffa Tünde látható (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Paprika rummal című könyvet Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet is méltatta és ajánlotta az olvasóknak, de Kotzó László, a házigazda Ősi polgármestere is elismeréssel szólt a kötetről.

- Büszkeséggel tölt el, hogy sok híres ember neve, életpályája kötődik ehhez a kis faluhoz. Kubik Anna színművész mellett Kévés György és Erdélyi Zoltán Ybl-díjas építészek, Kajári Gyula Munkácsy-díjas grafikus, Fekete László, Magyarország. erősembere, valamint Lakinger Lajos a válogatott focista. Külön öröm, hogy a lista most egy tehetséges íróval is gyarapodott. Igen, Ősinek már írója is van, hiszen Zsuffa Tünde hozzánk tartozik - mondta el a polgármester.

A könyvbemutató egyébként megható pillanatokkal zárult. A szerző, aki civilben a bécsi magyar nagykövetség sajtóreferense, hosszú ideig dedikált, s közben az emberek szinte megfojtották szeretetükkel. Volt, aki a kertjéből hozott neki pünkösdi rózsát, csak mert ismerte a szüleit, más pedig lefényképezte a házát, s a kép hátuljára ráírta: ő lakik most az író apja, Zsuffa Oszkár cukrászdájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!