Kultúra

2013.07.01. 14:34

Hagyomány és modernség

Herendet a tradíció és innováció jellemzi, Meixner Etelka porcelánjain hagyomány és modernitás ötvöződik, mondta dr. Simon Attila vezérigazgató a porcelántervező a Várgalériában nyílt kiállításának megnyitóján.

Balla Emőke

A herendi márka hordozta elegancia mindig felvállalta a múltat, de nem fordult el a jelentől és keresi a jövőt, méltatta a kiállításon a tervezőművész munkásságát dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. A herendi közösség kreativitását mutatja, hogy tehetséges, kiváló, a jövőt formáló művészei vannak.

A kortárs alkotó kiállítását Oroszlán Szonja színművész nyitotta meg, közös pontokat keresve kettejük életében, noha neki nincs kézügyessége, vallotta be, de mindig irigyelte és tátott szájjal csodálta a kreatív alkotókat. A színész a XII. kerületben, Zugligetben nőtt fel, közel az iparművészeti egyetemhez, ahol Meixner Etelka tanult.

Bár grafikus, festő szakra jelentkezett, keramikus szakra vették fel. A herendi manufaktúrában jó helyen van. Ma, amikor minden gépies, géppel készül, Herend megőrizte a hagyományokat.




Dr. Simon Attila, Meixner Etelka, Oroszlán Szonja és Hegyeshalmi László a kiállításmegnyitón (Fotó: Penovác Károly)



A művészetet nem adjuk át a gépeknek és a modern világnak, mondta Oroszlán Szonja. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, intézményük a művészetet egységesnek tekinti, helyet ad festészetnek és iparművészetnek, egy jó tárgy néha többet ér, mint egy középszerű festmény.

A Dubniczay-palota udvarán tartott megnyitót Hriczu Ádám gitárjátéka színesítette. Meixner Etelka tizenegy éve a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze. 1978-ban született Siófokon, 2002-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen, Schrammel Imre tanítványaként.

Pályafutása a Herendi Porcelánmanufaktúrához fűződik, több új figura, dísztárgy és számos hagyományos dekoráció újrafogalmazása kötődik a nevéhez. Munkássága nyomán a manufaktúra klasszikus termékei mellett megjelentek az új felfogású, formabontó, úgynevezett designer darabok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!