Kultúra

2013.10.17. 17:05

Tapolcai zeneiskolások fellépése olasz vendéglátóikkal

A Járdányi Pál Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Estében, Tapolca olaszországi testvérvárosában töltöttek néhány tartalmas napot.

Szijártó János

Közös koncertet is adtak a vendéglátókkal. Őri Jenő, az intézmény igazgatóhelyettese tavaly, egy tapolcai delegáció tagjaként részt vett Estében az ottani Európa fesztiválon, ekkor merült fel a lehetősége egy tapolcai zeneiskolásokból álló csoport idei kiutazásának. Ő vállalta a kapcsolatfelvételt a helyi zeneiskolák vezetőivel, az utazás és a programok megszervezését, a tolmácsolás feladatát. Az utat a tapolcai önkormányzat anyagi segítségével bonyolították le.

A tapolcai zeneiskolások közös koncertet adtak az olaszokkal Este városában. Nagy siker volt (Fotó: zeneiskola)

Péni Béla, a zeneiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy az augusztusi kapcsolatfelvétel után egyeztették a közös hangverseny programját a két helyi zeneiskola vezetésével. Így valósulhatott meg egy háromórás közös hangverseny a közelmúltban Estében, ahol az olasz gyerekek műsora után a tapolcai növendékek és tanáraik is bemutatkozhattak. A műsor nagy sikert aratott, a közönség és az olasz kollégák is gratuláltak a tapolcai fellépőknek. A koncert végén a két nemzet fiatal muzsikusai – nagyzenekarrá alakulva – Vivaldi, Muszorgszkij és Charpentier egy-egy művét adták elő.

Péni Béla úgy vélte, nem zárható ki egy zeneiskolák közötti, hosszabb távú kapcsolat kialakulása, a két zeneoktatási rendszer kölcsönös megismerése, hiszen az olasz zeneiskolák vezetőivel való beszélgetések során mind-egyik részről megfogalmazódott ennek igénye.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a próbák és a koncert közötti időszakokban megismerkedtek a város történelmi központjával, a középkori hangulatot árasztó utcákkal és a gyönyörű vár-kerttel. Sőt, az első napon sikerült egy rövid látogatást tenniük a közeli Velencében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!