Kultúra

2014.02.05. 11:55

A polgári lét képírói

Veszprém – A lelkük, a festészetről alkotott hitvallásuk hasonlít, a megjelenítésük viszont különbözik.

Király Ferenc

A paloznaki művész házaspár, Boda Balázs és Oláh Kati festő-képírói munkáiból kedden nyílt tárlat a megyeszékhelyen.

Oláh Kati és Boda Balázs valahol konzervatív festők, akik a maguk útját járják. A képeik nem modernek, de nem is idejétmúltak – azok a rend és a harmónia jegyében születnek. Számukra a festészet nyelv, kifejezési eszköz, amivel szólhatnak hozzánk.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban látható alkotásaik erről árulkodnak. A férj az ezredforduló óta a Veszprémi Művész Céh tagja, korábban volt az Operaház színpadi díszítője, a Magyar Televízió díszletfestője, majd aranyműves is. Immáron több mint negyedszázada él együtt feleségével, a Pető Intézet egykori konduktorával, Oláh Katival, akivel a fővárosból előbb Paloznakra költöztek, majd Óbudaváron, az ottani Képíró Műhelyben találtak otthonra. Hét esztendővel ezelőtt mégis visszaköltöztek Paloznakra. Kiállításukat Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg.

Veszeli Lajos festőművész (középen) nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Zwicker Tamás)

– A könyvtár ezen szegletében érdekes dolgokat tapasztalhatunk. Az önálló és közös bemutatókkal is jelentkezett művészpár ugyanis együtt dolgozik, ám külön felfogásban. Aztán az ellentéteik egységgé olvadnak össze. Kati munkái meggondoltabbak és visszafogottabbak, Balázséi ellenben csapongóak. Kati meghitt, rá jellemző tájképeit áthatja a pára. Finom festési stílust alakított ki, kompozíciós rendjében a lelke is ott van. Balázs nosztalgikusabb alkat, a képei más világot jelenítenek meg.

Korélményt adó kollázsaiban visszatekint az őseire, emléket állít a szüleinek. Munkáiban többféle stílus fedezhető fel, időnként kísérletezik, vágyódik a modern irányzatok felé – mondta a Veszprémi Művész Céh vezetője.

A művészpár megtalálta lelki békéjét, képeiken ez köszön vissza. Időnként megmutatják magukat, aztán visszavonulnak a lírai, polgári létbe. Mert ezután is a valóság képét írják. Tárlatuk március elsejéig tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!