Kultúra

2014.02.05. 08:49

Kitüntetett berhidai fafaragó

Berhida - A Honvédelemért kitüntető cím harmadik fokozatát vehette át a napokban a budapesti Stefánia-palotában Nesó Sándor fa- és csontfaragó népi iparművész.

Szabó Péter Dániel

A magyar kultúra napjához kapcsolódva ezúttal is elismeréseket adott át a Honvédelmi Minisztérium nevében Vargha Tamás, a tárca államtitkára. A díjazottak között ott volt a berhidai Nesó Sándor is, akit a Szabó István nyugállományú pv. alezredes vezette Honvédség és Társadalom Baráti Kör várpalotai szervezete, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ javasolt a kitüntetésre. Nem is alaptalanul.

A sokszorosan díjazott népi iparművész immár 10 esztendeje tagja a Honvéd Kulturális Egyesület népművészeti tagozatának, s rengeteg adománnyal segítette a Magyar Honvédség munkáját. Munkái láthatóak a székesfehérvári Olimpiai Parkban, valamint az MH BHK bázisán, a várpalotai Kossuth-laktanyában is. Itt az alakulat karjelzését, a főkapu melletti Kossuth-domborművet faragta, s az ő nevéhez fűződik az 1994-es, Kránitz Antal posztumusz őrnagy személyében halálos áldozatot is követelő aknavető csőrobbanás emlékműve is.

Nesó Sándor berhidai otthonában a Honvédelemért-díjjal és legújabb alkotásaival (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Nesó Sándor faragta ki ezek mellett a csörlőházi lőtéren a Csörgey-emlékoszlopon látható turulmadarat, s a nullponti figyelőnél a közelmúltban átadott, a lőtéri áldozatok tiszteletére emelt kopjafát is. Fontos számára a katonai hagyományok ápolása. Részt vett a várpalotai alakulat csapatmúzeumának gyűjtőmunkájában, világháborús kitüntetéseket, rohamsisakot, dohányszelencét, s egy általa készített lőportartót is adományozott, idén pedig egy második világháborús karabély tust készít nekik.

- Ha tudok, mindig szívesen segítek. Örömmel fogadtam a díjat, amelyre nagyon büszke vagyok, úgy érzem, hogy sokat tettem a honvédségért az elmúlt években -  mondta el kérdésünkre Nesó Sándor, akit munka közben találtunk berhidai otthonában.

-  Jelenleg a zalaegerszegi országos fafaragó pályázatra készülök. A mai lakáskultúrába illeszthető használati tárgyakat készítek - mondja, s már mutatja is a turulmadarat mintázó só- és paprikatartót, a fácános szalvétatartót, a szépen díszített fűszerszórót és asztali gyufatartót, valamint a hölgyeknek készült, aprólékosan kidolgozott tükrös dobozt.

Közben azt is megtudom, hogy a tavalyi évben második díjat kapott a Kapoli Antal emlékére rendezett 30. Országos Fafaragó Pályázaton. A szakma legnagyobb seregszemléjére mintegy 300 pályamunkával neveztek a fafaragók, a legjobbnak ítélt munkákat – köztük a berhidai népi iparművész fából és csontból készült alkotásait – fél éven át a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban is kiállították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!