Kultúra

2014.02.14. 16:55

Önmagukért szólnak

Ajka - A művelődési központban csütörtökön nyílt meg a Tapolcai Képzőművész Kör tagjainak együttes kiállítása.

Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot Tihanyiné Bálint Zsuzsanna művészeti vezető nyitotta meg, bemutatva a csoportot. Mint mondta, a szinte születő-félben lévő kis vidéki képzőművész-kör mindössze négy éve létezik. Néhány, ám annál lelkesebb kollégával akikkel ezt a gyönyörű játékot, az alkotósdit elkezdték töretlen lendülettel játsszák tovább.

A tapolcai képzőművészek kiállításának megnyitóján Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, Horváth Róbert, Varga Károly, Szita Szabolcs, Pálffy Gézáné, Horváth Sándorné, Tóth Tiborné és Stankovics Béláné (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 

- Immár hagyományosan és egyúttal formabontóan mi saját magunk nyitjuk meg a saját kiállításunkat, mert úgy tartjuk, hogy ki más tudna kompetensebben nyilatkozni arról, ami miatt egy-egy alkotás megszületett és éppen olyan lett, amilyen, mint maga az alkotó, s a műalkotás. Hisszük, hogy minden alkotásnak megvan a maga több évezreden át kikristályosodott nyelvezete -, s ha a mű jó, akkor szól önmagáért. Szól a maga nyelvén, vagy érthetően, vagy érezhetően, de mindenképpen nyomokat hagyva az idő s a szemlélő falán. S ha mi, a Tapolcai Városi Képzőművész Kör, és én, ennek a körnek a művészeti vezetője ezt komolyan gondoljuk, akkor minderről többet nem is kell beszélnünk. Gyönyörű, bár lecsengett hivatásom, a pedagógus hivatás taníttatta meg velem, hogy minden ember tehetséges. Sőt, legtöbben a művészet több területén is képesek vagyunk, vagy lennénk kimagaslóakat alkotni. Ha valakiből ez mégsem jön ki ebben az életében, nem ő a hibás. A legtöbben viszont mi, a szerencsések alkotunk. Alkotunk hímezve, szőve, fonva, fát és követ faragva, verset, zenét komponálva, s szinte nincs vége a sornak. Ez az egyetlen tevékenységünk, mely megkülönböztet bennünket az alantasabb létszféráktól , melyek a létfenntartás kalodájába zárattak. Mi viszont, mint Isten is a maga hat napján: alkotunk. És lám, milyen szerencsések vagyunk, mert nekünk általában még ennél is sokkal több jut mondta Tihanyiné Bálint Zsuzsanna művészeti vezető. Az ajkai tárlaton a megye legfiatalabb alkotócsoportjaként az utóbbi két évben készült munkákat mutatják be. Ez pedig főként azért nem kis dolog, mert a megalakuláskor két alkotó kivételével még mindannyian abszolút kezdők voltak. A tárlat február 28-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!