Kultúra

2014.04.16. 15:15

Alsósok énekeltek népdalt

Veszprém - Hetedik alkalommal szervezte meg a Báthory István Általános Iskola és Közoktatási Típusú Sportiskola a város alsó tagozatosainak a városi népdaléneklési versenyt.

Balla Emőke

Barták Péterné, a versenynek otthon adó iskola igazgatója köszöntötte a versenyre benevezett nyolc veszprémi általános iskola több mint ötven kisdiákját és énektanáraikat. A népdaléneklési verseny az éneklés szeretetéről, öröméről és fontosságáról szól. Népünk kincseit, a magyar népdalokat a fiatalok tudják leginkább tovább adni társaiknak. Nem mindegy, milyen zenét hallgatunk és éneklünk.

Olcsó zene is szállíthat alaplüktetést a testnek, olcsón, az alkotó erők megmozgatása nélkül. Zenéből épülni is lehet, de roncsolódni is. Ha a gyermek olyan szerencsés, hogy a szülei és a körülötte élő felnőttek ihletett, tiszta zenével élnek, ezekből korán lelki táplálékot kap, a bőrén is átsugárzott értékes alkotó erőket, amelyek hullámaikkal a belső erőik jó hullámaihoz csatlakoznak. A zene felemeli a kezeimet - mondta a Kodály-tanítvány Kokas Klára zenepedagógus gondolatait idézve köszöntőjében Melich Antalné, aki dr. Simonné Czaun Ildikóval együtt szervezte meg a rangos énekversenyt.

Népdalverseny résztvevői előadóként és szakértő közönségként egyaránt remekül szerepeltek (Fotó: Penovác Károly)

Az alsó tagozatosok számára meghirdetett versenyen a diákok két magyar népdalt adtak elő hangszerkíséret nélkül. Egy kötelező számot, ami ebben az esztendőben az Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt kezdetű népdal volt, illetve még egy szabadon választottat.

A kiváló szakemberekből álló zsűri évfolyamonként az első három legtisztábban, legszebben éneklő előadót jutalmazta. A zsűri elnöke Ötvös-Cseke Noémi énekművész tanár, tagjai Döbrönte Ágnes és Somfai Katalin tanárnők voltak. Az évfolyamonkénti első helyezettek: Edvy Levente (első osztály, Padányi), Szórádi Laura (második osztály, Szilágyi), Kiss Anna (harmadik osztály, Szilágyi) és Szigetvári Borbála Zoé (negyedik osztály, Szilágyi). Különdíjakat is átadtak, mivel az évfolyamonként értékelt gyerekek magas létszáma miatt nagyon sok volt a tehetséges, tiszta hangú, jó előadó.

A népdalok a zenei anyanyelvünk legfontosabb részei és örvendetes, hogy az általános iskolákban újra szeretnek régi szép énekeket dalolni a gyerekek. A legtöbb helyen a népdalok oktatása elválaszthatatlan a néptáncokétól. Szinte alig van olyan iskola, amelyik nem büszkélkedhetne saját néptáncos együttessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!