Kultúra

2014.05.13. 17:19

Áttáncolt napok

Veszprém – A Közép-Európa Táncszínház előadásával elkezdődött a Tánc Fesztiválja kedden.

Marton Attila

Az ötnapos találkozón a hazai táncművészet krémje versenyez egymással. A fesztivált idén 16. alkalommal szervezik meg, tavaly anyagi okok miatt nem tudták megrendezni a találkozót. A megnyitó elején interjúrészletekkel és fotóbejátszásokkal emlékeztek meg a januárban elhunyt Jancsó Miklós filmrendezőről, aki a fesztivál kezdetétől, 1998-tól egészen 2009-ig volt a fesztivál zsűrielnöke.

 

A Közép-Európa Táncszínház Horda című produkciójával megnyílt A Tánc Fesztiválja programsorozat a megyeszékhelyen (Fotó: Nagy Lajos)

Krámer György, a fesztivál igazgatója reményét fejezte ki, hogy a tavalyi kényszerszünet nem ismétlődik meg újra, és a következő 16 évben mindig meg tudják rendezni a találkozót. A megnyitó után az eddigi valamennyi fesztiválon résztvevő Közép-Európa Táncszínház tagjai léptek a Hangvilla színháztermének színpadára, hogy Horda című előadásukkal hivatalosan is kezdetét vegye a fesztivál. A versenyprogramban rajtuk kívül még a Forte Társulat a Szkéné Színházzal, a TranzDanz, Fehér Ferenc, a Badora Társulat, a Duda Éva Társulat, A Tellabor és Juhász Kata Együttes szerepel, valamint fellép a Duna Táncműhely is.



Az előadásokat Ladányi Andrea táncművész, Hegyeshalmi László képzőművész, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója, Kutszegi Csaba táncművész, kritikus és Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora értékeli. A zsűri döntése alapján a fesztivál szombati gáláján osztják ki a díjakat, a gálaelőadáson a Szegedi Kortárs Balett lép fel. A versenyprogram mellett neves előadóművészek is színesítik az ötnapos fesztivált a kísérőrendezvényeken. A nyitónap délutánján Máté Szabolcs, vagyis Sub Bass Monster hip-hop táncosokkal lépett fel a Hangvilla előterében, este pedig látványos fényfestéssel és lézershow-val dekorálták a Hangvilla épületét.

Ladányi Andrea táncművész nyilvános workshopot, táncórát tart pénteken délután és szombat délelőtt, Willany Leó néven pedig improvizációs táncszínházi bemutatókat rendeznek. A fesztivál összművészeti jellegét erősíti, hogy a Hangvillában az előadásokról készült fotókból lesz látható naponta megújuló kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!